Több száz hagyományőrző huszár találkozott Lövétén

HungaryFirst küldte be 2018. 10. 09., k - 06:28 időpontban

Felelevenítették az 1848-’49-es toborzásokat, ugyanakkor az aradi vértanúkról is megemlékeztek az idén 13. alakalommal megszervezett Őszi Hadjáraton Lövétén. Az október 5-7. között megszervezett eseményen azt is láthatták például, hogy milyen lehetett egy huszárregiment vonulása Kossuth idején, vagy miként toboroztak Székelyföldön a honvéd csapattesteket.

Több száz hagyományőrző huszár találkozott Lövétén
Fotó: Gábos Albin

A Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesület és a Gyermekfilharmónia közös rendezvényére Romániából és Magyarországról körülbelül 120 lovashuszár és 75 szekerén utazó (például a szentegyházasfalvi rezesbanda, Hüpürcsös táncosok, huszárlányok, hadfik) érkezett.

"Mindig hazaszeretetre neveltek. Édesapám, mikor kaszálta a füvet mindig a Kossuth nótákat fújt. Édesanyám mosogatás közben pedig Rákóczi nótákat énekelt. Mindig éreztem, hogy a fiataloknak adni kell, foglalkozni velük. Úgy van rendjén, hogy amit megtanulunk, átadjuk másnak is" - mondja Mihály József, az eseményt szervező Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesület főkapitánya. A szervező szerint olyan szép történelmünk van, hogy nem kell történelmet írjunk, elég csak megtanulnunk azt. Az ilyen hagyományőrző rendezvényeken pedig minden lehetőség adott erre.

Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesületet 1996-ban alapították, hogy mint fogalmaznak "hazaszeretetet tápláló gondolatokat ébresszünk a fiataljainkban, és a magyarságtudatot éltessük". Az egyesület huszárjai a 11. székely határőrezred hagyományőrzői, az ő ruháikat viselik. A fotók szombaton az Őszi hadjárat toborzó útján készültek, ágyú kíséretében. 

Transindex.ro portálon további fotók érhetők el!

Új hozzászólás