A román nyelv mindenekfölött

HungaryFirst küldte be 2018. 10. 11., cs - 08:33 időpontban
A román nyelv mindenekfölött
Fotó: Albert Levente

A sepsiszentgyörgyi Erzsébet park bejáratánál elhelyezett tábla miatt is pert indított a Spanyolországban élő Dan Tanasă, illetve az általa alapított Méltóságért Európában Civil Egyesület (ADEC), és meg is nyerte. Antal Árpád polgármester szerint Tanasă csak a ráosztott feladatokat végzi.

A Brassói Táblabíróságon kedden kimondott végleges ítélet arra kötelezi Sepsiszentgyörgy polgármesterét – aki Tanasă szerint nem tiszteli, sőt megveti az állam hivatalos nyelvét, és Magyarország érdekeit szolgálja Romániában –, hogy az Erzsébet park bejáratánál levő táblát – amelyen magyar, román és angol nyelvű tájékoztatás volt – cserélje ki egy másikra, amelyen „elsősorban” az állam hivatalos nyelve szerepeljen, azaz a román nyelvű szöveg legyen legfelül, a magyar és az angol pedig alatta. A bírósági határozat ezen kívül 50 lejes perköltség megtérítésére is kötelezi Antal Árpád polgármestert.

Ez a táblaper a Kovászna Megyei Törvényszéken kezdődött, amely júliusban adott igazat a feljelentő román „hazafinak”; a döntést Sepsiszentgyörgy elöljárója megfellebbezte, de nem járt sikerrel, a Brassói Táblabíróság megerősítette az alapfokú ítéletet.

Nehogy valaki azt higgye, hogy csak egy félőrült provokátorral állunk szemben: ő egy egész rendszer által ráosztott szerepet játssza, ennek a rendszernek pedig a mély államtól a politikumig nagyon sok fenntartója van. Tanasă csak a nevét adja ahhoz, amit a román állam különböző szervei ellenünk elkövetnek – szögezte le. A sepsiszentgyörgyi elöljáró úgy véli: ha a háttérben álló erők meg akarnák állítani emberüket ebben az uszító tevékenységében, meg tudnák, de nem teszik, inkább támogatják és bátorítják.

Szerző: Demeter J. Ildikó

Teljes cikk: 3szek.ro

Új hozzászólás