"Díszítsék román trikolórokkal Sepsiszentgyörgy központját"

HungaryFirst küldte be 2018. 10. 29., h - 19:08 időpontban

Románia nemzeti ünnepére ugyanúgy lobogózzák fel piros-sárga-kék zászlókkal Sepsiszentgyörgy utcáit és tereit, mint március 15-re a magyarral – erre szólítja fel Antal Árpád polgármestert Dan Tanasă, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnöke.

A magyarellenes megnyilvánulásairól, a feljelentéseiről, valamint a pereiről elhíresült Tanasă közleményben hozta nyilvánosságra felhívását, amelyben úgy fogalmaz: nyilvánosan felszólítja a polgármestert, hogy adja meg az „illő tiszteletet” a román nemzeti ünnepnek, és december elsején ugyanúgy lobogózza fel román zászlókkal a várost, mint ahogy tette március 15-én a magyarság ünnepén.

Nyilvánosan felszólítom, hogy Románia nemzeti ünnepére ugyanazokra a helyszínekre ugyanakkora román zászlókat tegyen ki” – olvasható a közleményben.

Idén márciusban Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármestereket tíz-tíz ezer lejre bírságolta meg a Kovászna megyei prefektúra, amiért a március 15-i ünnepségre a magyar mellé nem tűztek ki román zászlókat is. Antal Árpád megfellebbezte a büntetést, arra hivatkozva, hogy a prefektusnak nem volt törvényes alapja a bírságolásra, hiszen nem az elhíresült zászlótörvény, hanem a 2001-ben elfogadott 1157-es kormányhatározat alapján díszítették ki a városokat, ez pedig kimondja, az országos szervezettel rendelkező nemzeti kisebbségek a saját rendezvényeiken használhatják jelképeiket. Március 15-én nem Magyarország hivatalos zászlaját, hanem a magyarság jelképeit tűzték ki.

Bíró Blanka; szekelyhon.ro

A borítókép illusztráció: Beliczay László / Magyar Nemzet

Új hozzászólás