Kivilágították Székelyföld határait és a Partiumban is meggyúltak az őrtüzek

HungaryFirst küldte be 2018. 10. 29., h - 15:35 időpontban
Kivilágították Székelyföld határait és a Partiumban is meggyúltak az őrtüzek

 

Székelyföld határainak kivilágításával egy időben a Partiumban közel harminc helyszínen gyújtották meg az őrtüzeket szombat este - közölte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei szervezete, a Partiumi Autonómia Tanács (PAT) és a Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete.

A három szervezet közös közleményben tudatta még csütörtökön, hogy az EMNT múlt szombati küldöttgyűlése határozatának megfelelően azért gyújtanak lármafákat, hogy ezáltal fejezzék ki: támogatják a székelyföldi autonómiatörekvéseket.

"Meggyőződésünk, hogy Székelyföld és a Partium autonómiájának ügye, tágabb értelemben, történelmi régióink önrendelkezésének sikerre vitele, egyformán közös érdeke Erdély valamennyi lakójának. Történelmi régióink autonómiatörekvései nem hogy gyengítenék, de kölcsönösen erősítik egymást!" - áll a közleményben.

A székelyföldi megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt írta csütörtöki közleményében, hogy a két évvel ezelőtti Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló méretű és jelentőségű rendezvényre készülnek.

"A székely közösségi megnyilvánulás sikere attól függ, hogy mennyien leszünk jelen, milyen erőt tudunk felmutatni a román hatóságok és a nagyvilág előtt, jogos követeléseink érvényesítésére. Bizonyítsuk be, hogy eltökélten hisszük és fenntartjuk, Székelyföld egy és oszthatatlan, határa számunkra szent, nem engedünk sem a feldarabolási szándéknak, sem egy nagyobb régióba való besorolásának" - áll az SZNT csütörtöki felhívásában. Az SZNT által szervezett megmozdulást valamennyi erdélyi magyar párt és politikai szervezet támogatja.

Gazda Zoltán, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, Székelyföld hatvan peremtelepülésén tartottak központi rendezvényt. E rendezvények mindenütt ökumenikus istentisztelettel kezdődtek. Egy-egy helyszínről általában két-három határ menti magaslatra vonultak ki a résztvevők, ahol helyi idő szerint 18 óra 45 perctől 19 óráig (közép-európai 17.45 - 18 óra) került sor a határok kivilágítására.

 

A borítókép illusztráció!

Új hozzászólás