Magyarország ESI-indexe volt a legmagasabb ebben a hónapban

HungaryFirst küldte be 2018. 10. 31., sze - 06:46 időpontban

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedden ismertetett tanulmányában közölte, hogy az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített térségi gazdasági hangulatindex (ESI) átlaga októberben 107,4 volt a szeptemberben mért 107,5 után. A minimális visszaesés ellenére az októberi adat 11 havi mélypont.

A ház hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a térségen belül Magyarország ESI-indexe volt a legmagasabb ebben a hónapban, 120,4 ponttal az előző havi 116,6 után. A felhajtóerőt az építőipar, illetve az index ipari részkomponensei adták.

A Capital Economics londoni elemzői szerint az általuk használt térségi ESI-modell arra vall, hogy a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedési pályája októberben irányt vett a 4 százalék alatti éves összevetésű ütemek felé a második negyedévben mért 4,3 százalékos, illetve a harmadik negyedévre valószínűsíthető 4 százalék körüli átlagos térségi GDP-bővülés után.

A ház Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, Horvátországra, Romániára, Bulgáriára és a balti köztársaságokra számítja ki saját súlyozott térségi gazdasági hangulati jelzőszámát az Európai Bizottság havi adataiból levezetve.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja legutóbbi előrejelzésében az idei évre 4,4 százalékos, jövőre 3,7 százalékos növekedést jósolt a magyar gazdaságban.

MTI

Új hozzászólás