Szent László helyett Ferdinánd király „trónol” majd a váradi főtéren

HungaryFirst küldte be 2018. 11. 06., k - 17:23 időpontban

Esélye sincs annak, hogy a városalapító magyar király szobra visszakerülhessen a róla elnevezett főtérre. Oda egy román uralkodó emlékművét álmodták a mai főhatalom urai!

Egyre kiélezettebben nő keleti szomszédunknál a történelemhamisítással kevert kultúrharc. Erdély elcsatolásának centenáriumán a „békés, baráti együttélés” és a kölcsönös tisztelet” jegyében a románok végleg száműzik Nagyvárad Szent Lászlóról elnevezett főteréről a városalapító magyar király szobrát.

A város román elöljárósága nem kér a magyar királyból, a nagyromán narratívába, azaz a kék-sárga-pirosra mázolt nemzeti orrfennhordásba sokkal jobban illeszkedik az első világháború idején uralkodó I. Ferdinánd román király (1914-1927) emlékműve. Ilie Bolojan polgármester bejelentése derékba törte a nagyváradi magyarság reményeit, miszerint helyreállítható a főtér eredeti állapota.

A hagyományok szerint Nagyváradot Szent László király alapította, aki oda helyezte a Szent István által alapított Bihari Püspökséget, amelynek határvonalát a Magyar katolikus Püspöki kar kérésére, és Tempfli József, valamint Tőkés László Vatikánban felterjesztett ellenvéleményének mellőzésével II. János Pál kettévágta a trianoni határok mentén. Szent László tiszteletére 1390-ben emeltek szobrot  a főtéren. 1660-ban a törökök bevették Nagyváradot, s az alkotást  földarabolták. Schlauch Lőrinc nagyváradi püspök kezdeményezésére 1893. szeptember 10-én szentelték fel Tóth István új, 18 mázsás bronz Szent László-szobrát. Ezt a városvezetés 1923-ban lebontatta, hogy helyébe – még életében – I. Ferdinánd román király lovas szobrát helyezzék. A római katolikus egyház ekkor a püspöki palota kertjében állította fel a Szent László-emlékművet. A románok pedig 1924. november 21-én felavatták a főtéren Ferdinánd király lovasszobrát, ami aztán 1940-ig állhatott. Így változtak a király-szobrok Várad főterén, a politikával és az épp uralkodó főhatalommal együtt. Talán egyszer mégis visszakerülhet Szent László, az Őt megillető helyre...

Pintér M. Lajos nyomán

Új hozzászólás