2020-tól megtámadható lesz a Trianoni békeszerződés?

HungaryFirst küldte be 2018. 11. 08., cs - 16:24 időpontban

Rendre előkerülő téma, hogy 100 év elteltével a Trianoni békeszerződés hatályát veszti, és így jogilag nem lesz érvényes. Legalábbis ez, és ehhez hasonló információk cirkulálnak az interneten a 2020-as dátumhoz közeledve egyre többször. Bár ez sajnso csak egy megtévesztő és reményt keltő tévhit, elméletben lenne alapja a dolognak, és egy ideális világban meg lehetne támadni a jog harcmezején.

Aki igaz szívű magyar, tudja, hogy mennyire fáj egy nemzetnek az, amikor konkrétan darabokat szakítanak ki egy országból. Hazánkkal, a Nagymagyarországgal szinte példátlan módon pontosan ez történt. Nem árt egy kicsit tiszta vizet önteni a pohárba, mielőtt belemennénk:

A Trianoni békekötés nem tartalmaz időtartamot, mint ahogy egyetlen békekötés sem. A békeszerződés régen nincs érvényben. Részben 1937-ben szegtük meg, mikor nem tartottuk be a fegyverkezési korlátokat. Részben 1938-ban az első bécsi döntéssel veszítette érvényét, mikor területeket kaptunk vissza Csehszlovákiától, Romániától. 

Másik részben 1947-ben veszítette érvényét, mikor aláírták a II. világháborút lezáró párizsi békeszerződést, ami ugyan szinte teljes egészében a trianoni határokat állította vissza, de a trianoni békeszerződés hatályát nem. 

Visszatérve a kérdésre: ennek ellenére egyfajta felülvizsgálatra meglenne az igény a társadalom részéről.?

Bár csekély eséllyel, de meg lehetne támadni a békediktátumot a jövőben, ugyanis nyilvánvalóan teljsen igazságtalan volt, és az országunk szerepéhez mérten igazságtalanul nagy büntetés volt. Sok szakjogász azt állítja, hogy az ENSZ-t lehetne és kellene rábírni arra, hogy ezt vizsgálja felül. Igen ám, de valljuk be, ez nagy valószínűséggel járhatatlan út lenne. Ebben az egész eljárásban ugyanis senki sem lenne érdekelt. 

Gondoljunk bele a szituációba: amellett, hogy ezzel hihetetlen feszültségeket okoznánk Európán belül, kockáztatva egy háború kirobbanását, nem is tudnánk mit kezdeni a visszakapott területekkel…

Az ország nehéz helyzetbe kerülne valamelyik terület visszacsatolásával. Részben a többi, esetleg még vissza nem csatolt terület országai sokkal ellenségesebbek lennének, pl. ha visszakapnánk akár csak egy felvidéki vármegyét, lehet, hogy román katonai mozgósítások lennének. Másrészt ha még békés mederben is lehetne tartani a történéseket, a következő választáson – a visszacsatolt területeken élő más nemzetiségeknek magas létszáma miatt – román, szlovák, szerb pártok jelennének meg, a politika sokkal zavarosabb lenne.

 

A vélemények eltérőek, de valahol el kellene kezdeni... A legfontosabb az lehetne, hogy a kollektív bűnösséget kellene vissza vonatni! Azért kellett kártérítéseket fizetni az országnak, mert KOLLEKTÍV BŰNT húztak ránk! 

Hozzászólások

Charles Sucsan (nem ellenőrzött)

2018. 11. 08., cs - 19:59

Kétségtelen amit ír az illető a szerződést több szerződés kovette7. A legutolsó az EU ba való belépéssel; "nincs területi követelésünk " ez volt az elso feltetel belepni az E U ba. Na de ez mit sem számit a szerzodesk addig vannak ervenybe amíg mind két fel tiszteletben tartja. Ma az a kérdés érdeke é a magyarságnak tiszteletben tartani? Ennek elemzése relatív, mert lehet előnyösnek vagy hátrányos vélni, de egy bisztos ez az igazságtalanságos ország darabolás nem maradht status quo ba. Hogy mi lenne a sok nemzetiségek többletével egy történelmi magyarország vissza állításával nem osztom véleményemet vele, mert mindenre van megoldás és kitudja talán egy erős nagymagyarország vonzó lehetne sokaknak, hisz valamikor így volt. Ezért húzódtak be különböző nemzetiségek a századok folyamán.egy biztos, nem magadat így a az elszakadt magyarság helyzete. A szomszéd hatalmaknak meg kell érteni, hogy a mi -imul amivel tompíthatják az igazsatalansagot, az megadni az autonómiákat a magyarságnak, ha nem a felülvizsgálási követelés elkerülhetetlen. Erre pedig az alkalom jönni fog és fel kell készülni reá. A szomszéd országok katonai támadásoktól nem kell felni, nagyon jól tudják, hogy azzal a világ haragját fogják magukra uszítani és vészesek lesznek. Ezért nekik még mindig olcsóbb az autonómia megadása, mint mártírokat csinálj a magyarságból. Nem könnyű a magyarság helyzete de történelmi múltja ebben a problémába segíteni fog, de csak akkor ha a múltját híresztelőn és terjeszteni fogják az egész világnak. Ettől félnek sokan, ezért van a sok áruló ügynök az ország irányításában. Azonban a nap keleten kel?

Új hozzászólás