Varsó polgármestere bejelentette, hogy elmarad a vasárnapra tervezett Függetlenségi menet

HungaryFirst küldte be 2018. 11. 08., cs - 16:22 időpontban

Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó polgármestere bejelentette, hogy elmarad a vasárnapra tervezett Függetlenség menet.

 

Varsó polgármestere bejelentette, hogy elmarad a vasárnapra tervezett Függetlenségi menet

 

Két okból kifolyólag döntött úgy a polgármester, hogy betiltja a felvonulást: egyrészt a mozgósítható rendőrök alacsony létszámára hivatkozik. Egy folyamatban lévő tüntetések következtében rengeteg rendőr van betegszabadságon, emiatt félő, hogy nem tudnák garantálni a biztonságot. Másfelől, a polgármester asszony úgy véli, Lengyelország és Varsó „már épp eleget szenvedett az agresszív nacionalizmus miatt. A függetlenség százéves évfordulójának nem így kellene kinéznie.”

A felvonulás apropóját Lengyelország függetlenségének kivívásának 100. évfordulója nyújtotta. A rendkívül népszerűtlen polgármester azt is elmondta, hogy a döntés meghozatalának hátterében áll az Európai Parlament októberben született határozata is, mely a„neofasiszta” incidensek egyre növekvő számára hívja fel a figyelmet szerte Európában.

A bíróságoknak 24 óra áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, van-e a polgármesternek megfelelő jogi hatásköre egy ilyen döntés meghozatalához. A menet egyik szervezője szerint „a ciklikus demonstrációkra” vonatkozó jogi intézmény lefedi ezt az eseményt is, azaz a város polgármesterének nincs joga azt törölni. A Nemzeti Mozgalom párt alelnöke, Krzysztof Bosak, aki egyben a menet egyik szervezője azt nyilatkozta az Onet-nek, hogy „A döntés ellenére megtartják a felvonulást"

A döntés jogtalan; pusztán egy arra irányuló kísérlet, hogy destabilizálják a tevékenységünket

– mondta Bosak. „Tegnap Wrocław, ma Varsó” – tette hozzá.

vadhajtasok.hu

Új hozzászólás