Amerikában megépítették Noé bárkáját

HungaryFirst küldte be 2018. 11. 11., v - 07:49 időpontban

Noé bárkájának Bibliában leírt története már sokakat megihletett. Egy amerikai keresztény mozgalom Kentucky állam északi részén megépítette Noé bárkájának életnagyságú változatát, mely a napokban nyitotta meg kapuit.

A bibliai hajó megépítését 2010-ben jelentették be. A projekt a kreacionista Ken Ham nevéhez fűződik, aki a az Answers in Genesis (Válaszok a Genezisben) nevű amerikai keresztény mozgalom vezetője. Ham mozgalma tagadja az evolúciót, a kreacionista elmélet szerint Isten úgy teremtette a világot, ahogy az Mózes első könyvében van leírva.

Amerikában megépítették Noé bárkáját
Fotó forrása: AP / nbcnews.com

A bárka ötlete 2014 elején kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor a népszerű amerikai televíziós műsorvezető, a tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó Bill Nye evolúciós vitába keveredett Hammel.

Nem sokkal a vita után Ham bejelentette, hogy a kentucky-i Williamstown közbenjárásával 62 millió dollárt sikerült összegyűjteni a projektre, és néhány hónappal később megkezdődtek az építési munkálatok. Idén egy szövetségi bíró adókedvezményt ítélt meg a csoportnak. Ham szerint a bárka összköltsége meghaladta a 100 millió dollárt.

A bárka belsejében egy kiállítást rendeztek be, ahol Noé családját és a kitömött állatokat, köztük dinoszauruszokat tekinthetik meg a látogatók. A készítők szerint a világ 6 ezer éve keletkezett, a dinoszauruszokkal együtt. A bárkát ellenzők szerint ez ellentmond annak a tudományos kutatásnak, miszerint a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtt haltak ki a Földön.

A készítők nemcsak a bárkára összpontosítottak, de éttermeket és állatfarmot is építettek a bárka köré. A bárka mérete és szerkezete miatt nem lenne képes a vízen marad.  Ham szerint a 155 méter hosszú hajó célja annak bizonyítása, hogy a legendás özönvíz nem mese volt, hanem az emberi történelem része.

A park hatalmas népszerűségnek örvend, az első évben 2 millió látogatóra számítanak. A kritikusok is hangot adtak elégedetlenségüknek, szerintük ugyanis a látványosság romboló hatással lesz a diákok oktatására, mert minden tudományos ismeretet nélkülöz.

 

 

forrás: ta3.com / origo.hu

Új hozzászólás