A székely himnusztól volt hangos Dunaszerdahely

HungaryFirst küldte be 2018. 11. 17., szo - 14:16 időpontban
A székely himnusztól volt hangos Dunaszerdahely

 

Történelmi barátságos mérkőzést játszott a dunaszerdahelyi és a sepsiszentgyörgyi focicsapat. A felvidéki klub adott otthont a találkozónak, a vendégek nyertek, a nézők pedig ünnepeltek - számolt be a Székelyhon.

Egy Kányádi Sándortól vett idézetet írtak ki a szurkolók transzparensükre: Nem határon túli magyarok vagyunk, hanem határtalanul magyarok. A mérkőzést a vendégek nyerték meg 3:2-re, de a lényeg mégis csak az volt, hogy a szurkolók közösen énekelték a magyar és a székely Himnuszt, valamint az Ismerős Arcok Nélküled c. dalát, felemelő volt a hangulat. 

A mérkőzés apropója a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségée volt, amelyen a miniszterelnök is beszédet mondott. "Ma már mindenki látja, hogy összefogással és egymás támogatásával békésebb és jobb életet tudnak biztosítani állampolgáraiknak a közép-európai országok" - mondta Orbán Viktor. 

A kormányfő beszédében kiemelte: ez megsokszorozza erőiket és felerősíti a közép-európai népek hangját még Brüsszelben is. A most átadott akadémia a magyar és a szlovák fél közös támogatásával valósult meg, közös akarat és elhatározás eredménye a komplexum, aminek külön értéket ad, hogy nemrég még a széthúzás volt a meghatározó a Kárpát-medencében - mutatott rá Orbán Viktor.

Kifejtette: minden jövőépítő nagy vállalkozáshoz szükséges a gazdasági és a politikai stabilitás, és a DAC csapata mögött mindkettő megvan. 

Továbbá a sikernek előfeltétele a csallóköziek futballszeretete - fogalmazott.

A miniszterelnök emlékeztetett: a DAC csapat és az akadémia nagy utat tett meg az elmúlt években, és most újabb mérföldkőhöz ért.

Arra is kitért, hogy a Máért tanácskozásról érkezett, ahol úgy döntöttek, hogy 2019 legyen a külhoni magyar gyermekek éve, az ő szempontjaikat sorolják az első helyre. 

Nemcsak a magyarok, hanem egész Európa közös jövője azon múlik, hogy összefogunk-e annak érdekében, hogy egészséges fiatal nemzedékeket neveljünk - mondta.

Orbán Viktor szerint ezért fontos, hogy Magyarország és Szlovákia a politikai és gazdasági kapcsolatokon túl példaértékűen együttműködik a sport területén is, ami kiváló kapocs a két ország között. 

A sport összeköt, és benne "a legszebb módon egyesül a harci szellem, a közösségi érzés és a tisztelet kultúrája" - mondta. Hozzátette: a sport megtanítja a gyerekeknek az alázatot, a másik megbecsülését, a közösség fontosságát, a hűséget és a lojalitást.

Jelenleg Munkácson, Sepsiszentgyörgyön, Eszéken és Lendván is komoly akadémiai fejlesztések zajlanak, a Felvidéken pedig Révkomáromban és Rimaszombaton. 

De más sportakadémiákat is támogatnak, mert ezen intézmények mindegyike egy erőközpont, amely az egész régióra kisugározza jótékony hatását - magyarázta. Hozzáfűzte: az akadémiákon felnevelt sportolókra az egész nemzet büszkén tekint. Dunaszerdahelyen a labdarúgás ma a virágkorát éli, és hamarosan a Mol Aréna is teljesen elkészülhet.

Világi Oszkár, a DAC futballklub tulajdonosa köszöntőjében arról beszélt, hogy "a 20. század történelme elvette a Szlovákiában élő magyaroktól az álmodás képességét", múltukból következtetve nem hisznek abban, hogy a mindennapokat és a jövőt maguk befolyásolhatják. 

Ezért sokan nem hitték, hogy megvalósulhat ez az akadémia, mégis létrejött, és Szlovákia legmodernebb akadémiája lett - hangsúlyozta.

Világi Oszkár kiemelte: köszönjük Magyarország támogatását, "törődő odafigyelést", amelyet csak az elmúlt években éreznek az anyaország részéről.

magyarforum.hu

Új hozzászólás