Izomból nyomta le akaratát az úszók torkán a FINA

HungaryFirst küldte be 2018. 11. 20., k - 05:21 időpontban

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség az erősebb kutya szerepében díszelegve tiport át az Olasz Úszó Szövetségen, azt is megkockáztatva, hogy saját kölykei ellene fordulnak. Az olaszok meghátráltak, de a FINA renoméján újabb durva csorba esett.

Tegyük fel a költői kérdést: mivel keresi a kenyerét egy úszó? A válasz magától értetődő: azzal, hogy úszik. Sokat. Amikor te még csak a másik oldaladra fordulsz hajnalban, ő már akkor a hosszokat gyűri a medencében, s amikor te már éppen a második rövidedet kéred ki péntek este a kocsmában, ő akkor is minden idegszálával arra koncentrál, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából. Heti hét napból nyolcat tölt el kőkemény munkával, miközben a versenynaptár sűrűsége miatt néhány nap alatt többet utazik, mint Willy Fog nyolcvan alatt.

Megszólható-e hát egy úszó, aki ezzel a brutális felkészüléssel és energiabefektetéssel szeretne pénzt keresni? Aligha. Az Olasz Úszó Szövetség ki is talált egy remek kis versenyt annak apropóján, hogy a sportolók a megfelelő bérezésért harcolhassanak. Az Energy for Swim 2018 elnevezésű viadalt december 20-21-én rendezték volna Torinóban, csakhogy ez rettenetesen csípte a FINA-vezetők szemét. Miért? A nemzetközi szövetség hivatalos rövid pályás úszó-világbajnokságát december 7. és 11. között rendezik Sanghajban, ám az ezért járó honorárium eltörpül a független, pénzdíjazásos megmérettetés díjazásaihoz képest. Természetes folyamatként az úszóklasszisok, mint például Hosszú Katinka, Sarah Sjöström, vagy Adam Peaty kijelentették, ők inkább a torinói túrát választanák a hivatalos vb helyett. Logikus dolog ez, több pénz, kevesebb utazás.

A FINA, jó szokásához híven a legdestruktívabb megoldáshoz folyamodott: elkezdett fenyegetőzni. Méghozzá komoly eltiltásokkal. Több évre szóló eltiltásokkal. Semmire nem mentek vele, mert Hosszú Katinka például kijelentette, hogy őt nem érdekli mivel fenyegetik, Torinóba fog rajtkőre állni, ha tetszik, s ha ez nem lenne elég, a magyar szövetség is kiállt versenyzői mellett, mondván, aki úgy látja legjobbnak, hogy az olaszországi versenyen csobban medencébe, az csobbanjon ott.

Nem fognak. Az Olasz Úszó Szövetség ugyanis a FINA fenyegetésének hatására mégsem rendezi meg a viadalt, Paolo Barelli, szövetségi elnök nyíltan ki is jelentette ezt, mivel nem szívesen tennék kockára a hivatalos vb-t bojkottáló úszók jövőjét.

Csak a rend kedvéért álljanak itt összegek is: az olaszok a kétnapos versenyen összesen 2,1 millió dollárt osztottak volna ki az úszók között, magyar részről a már említett Iron Lady mellett Cseh Laci és Verrasztó Dávid vettek volna részt. Cseh nem is rejtette véka alá véleményét, kőkeményen odaszúrt a hatalommániás FINA-nak.

"Csak annyit tudok erre mondani, köszönöm a FINA-nak. Megoldás helyett ismét csak büntetni akart és egy jó kezdeményezés útjába állt. Fordítva ülnek a lovon: nem mi vagyunk a FINA-ért, hanem ők vannak értünk. Ha mi versenyezni szeretnénk, akkor ők ne döntsenek másképp."

A nemzetközi vizesszövetség képviselőinek el kéne gondolkozniuk ezen. Hisz való igaz: mire mennének Cseh László és Hosszú Katinka kaliberű klasszisok nélkül? Kapálózhatnának, mint Eric, az angolna.

Dorogi László; blogstar.hu

Új hozzászólás