Hol Isten ott szükség nincsen

Mákossüti küldte be 2018. 12. 11., k - 13:39 időpontban

Karácsonyig tart a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) gyűjtése, amellyel afrikai és ázsiai országokban élő üldözött keresztényeket szeretnének támogatni - közölte az MKPK titkára a testület téli rendes tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

 

Az októberben még 18 millió forintnyi adomány a katolikus hívek felajánlásából mára 30 millióra duzzadt - tudhattuk meg Tóth Tamástól, és továbbra is várják az adományokat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia bankszámlájára. Elmondásuk szerint azért nem templomokban gyűjtenek, mert tapasztalataik szerint sokkal több jó szándékú ember van, mint ahányan templomba járnak, ezért utalással lehet adakozni.

Korábban is tartottak hasonló gyűjtést, akkor 126 millió forint gyűlt össze, amivel az iraki keresztény családok otthonának újjáépítését támogatták - fűzte hozzá a püspök.

Veres András a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, az MKPK korábban Irakban egy iskola építésében vett részt közösen a magyar kormánnyal, és a libanoni karitászt is támogatta.

Most ismét Irak felé fordulnak, ahol a háború lassan lecseng, a szomszédos országokba menekült lakosok pedig szeretnének hazatérni, otthonukat azonban megsemmisítették, így ismét azok újjáépítését támogatják az adományokkal - tette hozzá az MKPK elnöke.

 

Hol Isten ott szükség nincsen

 

Tóth Tamás kérdésre válaszolva arról is beszélt: a napokban a külföldi és a magyar sajtóban is megjelent, hogy Ferenc pápa nem támogatja homoszexuális papok felszentelését. Megjegyezte: a pápa véleménye nem új fejlemény az egyházban; XVI. Benedek a 2005-ben megjelent, a papságra készülőkre vonatkozó instrukciójában már kifejezetten tiltotta a homoszexuálisok felvételét a papi szemináriumba és a szerzetesi közösségekbe.
Beszámolt arról is, hogy a püspökök jóváhagyták a Boldog Ceferino Intézet közfoglalkoztatási támogatási kérelmét, amelynek célja, hogy az intézet átmeneti munkalehetőséget biztosíthasson azoknak, akik régóta álláskeresők. 
Tóth Tamás közölte: új tankönyveket készítenek a katolikus iskolák 9-12. évfolyamainak magyar irodalomból, nyelvtanból és történelemből, valamint digitális tananyagokat, oktatási, a tanulást segítő anyagokat is kidolgoznak. 
Elmondta: január 20. és 27. között rendezik meg az ökumenikus imahetet. Az országos ünnepi nyitó istentisztelet a Deák téri evangélikus templomban lesz. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, igét hirdet Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. 

Tóth Tamás kitért arra, hogy idén is elindult a Katolikus Karitász rászoruló családokat segítő karácsonyi segélyakciója, a "Tárjátok ki szívetek". Hozzátette: évről évre nő az adományozók és a támogatott családok száma, így a segélyprogram mára "az egész országot átölelő összefogássá vált". A december 31-éig tartó adománygyűjtéshez több módon lehet csatlakozni, a lehetőségekről a karitasz.hu honlapon adnak tájékoztatást.
A testület meghallgatta Erdő Péter beszámolóját a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről, továbbá a november 8. és 10. között Rómában megtartott találkozóról, amelyen az eucharisztikus kongresszusok pápai bizottságának tagjai és nemzeti küldöttei vettek részt.
A bíboros a 2020-as programok közül kiemelte a szeptember 13-ai és a 19-ei szentmisét. Előbbire, amely a Puskás Stadionban lesz, közös elsőáldozásra hívják a szentség felvételére készülő gyerekeket Magyarországról és a határon túlról is. A szeptember 19-ei Kossuth téri szentmise után pedig a hívek gyertyás körmenetben vonulnak majd az Andrássy úton át a Hősök terére - hangzott el.

 

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás