A képernyő teljesen átalakítja a kisgyerekek agyát

HungaryFirst küldte be 2018. 12. 11., k - 08:38 időpontban

Egy új kutatás szerint a digitális képernyő előtt töltött túl sok idő hatással van a gyerekek agyfejlődésére. Az amerikai gyermekorvosok nem tanácsolják a kisgyerekek digitális médiahasználatát - írja az Index.hu.

A kutatók szerint a digitális médiahasználat nyomot hagy az agy mintázatában. Agyi képalkotó eljárással kimutatható változás következett be az okoseszközöket és videojátékokat sokat használó gyerekek agyában.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 300 millió dolláros költségvetésű kutatása kimutatta, hogy a naponta több mint hét órát monitor előtt töltő 9-10 éves gyerekek agyának legkülső rétegén, amely az érzékszervi információkat feldolgozza, korai elvékonyodás jelei láthatók.

Nem tudjuk, hogy ezt vajon a képernyő előtt töltött idő okozza-e. Azt sem tudjuk, hogy ez vajon rossz fejlemény-e. Csak annyit tudunk egyelőre, hogy így néz ki azoknak a gyerekeknek az agya, akik sok időt töltenek a képernyők előtt.

– mondja Gaya Dowling, az NIH orvosa, aki részt vett a projektben.

Sok szempontból felmerül az aggodalom, hogy egyfajta természetes, ellenőrizetlen kísérlet közepében vagyunk, melynek alanyai a következő generáció gyermekei.

– idézi az MTI Dimitri Christakist az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia legfrissebb ajánlása kapcsán. Az akadémia új irányelveiben azt ajánlja a 18-24 hónaposnál fiatalabb kisgyermekek (tehát egy másik, jóval fiatalabb korosztály) szüleinek, hogy a videocsevegésen kívül ne engedjék őket digitális médiát használni.

Teljes cikk: Index.hu

Új hozzászólás