Török–magyar barátságos lovasíjász verseny Kárpátalján

HungaryFirst küldte be 2018. 12. 27., cs - 20:25 időpontban

A tél a felkészülés ideje. Nem lehet hideg semmilyen sporthoz, edzéshez, ha rendesen fölöltözünk. Múlt szombaton is kedvezett az idő, arról nem is beszélve, hogy egy óriási fedeles lovardában mérkőzhettünk meg egyik kedvenc barantás versenyszámunkban, a lovasíjászatban.

November 3-án indítottuk el íjásztanfolyamunkat, amelyen mintegy 50 ember vett részt. Ezen a 4. edzésen az Egri csillagok adta a nap kerettörténetét. Azért választottuk az 1552-es ostromot, mert májusban Dobó István várkapitány, és 2000 hős várvédő, a bátor egri asszonyok történetét fogjuk itt újra játszani Nagyszőlősön. Az íjász tanfolyam részvevőit két táborra, magyar vitézekre és török seregre osztottuk.

A fedeles lovardában a két mindenre elszánt had korhű viseletet öltött (Krónikai túlzás, na de mit van mit tenni!), az istálló homályából elővezettünk 3 tüzes harci mént. Kezdők vagyunk ebben, és a helyünk is kicsi, így csak vezetett lóval, lépésben,

de 50 méter alatt gyors újratöltéssel 3 vesszőt kellett kilőni a 8-12 méterre levő célokra.

Egyet előre, egyet oldalra, egyet hátra. Minden találat 1 pontot ért.

Véres, verítékes 1 órányi ádáz küzdelem okán a török akindzsik (könnyűlovas portyázók) 57-51-re győzték le a várvédelemre készülő magyarokat. Össze kell kapnunk magunkat legközelebb.

Az a legközelebb pedig december 29-én lesz a Nagyszőlősi Szelíd Lovas Farmon, 9:45-ös kezdettel.

Várunk minden íjászat iránt érdeklődő lelkes kezdőt és a már nyilazásban jártas sportolót is. Bővebb információért hívják a +38-068-582-48-80-as számot! Turbánokat és huszárcsákókat nem szabad otthon felejteni, hisz

az évzáró íjász tanfolyamnak is az Egri csillagok adja a kerettörténetét.

A gyakorlás a regisztráció és a biztonságos lőtérhasználat ismertetése után tánccal, moldvai csángó körtáncokkal kezdődik. Ezt követően botforgatással melegítjük be az izmainkat és az ízületeinket. Majd az íjászat nagymozgásait is körben állva, bottal gyakoroljuk. A finom mozgások, ujjak, feszítés, oldás mozdulatainak ismertetése után haladó és kezdő gyalogos csoportokban fog folytatódni a munka. Reményeink szerint a nap végére mindenki lovon is kipróbálhatja frissen szerzett tudását. Az edzés íjászpárbajjal zárul.

Szilaj István, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa

Forrás: KISZó

Új hozzászólás