A modern kori Avram Jancu és Wass Albert

Czeglédi Andrea küldte be 2018. 12. 31., h - 09:30 időpontban

A románok jó ideje igyekeznek hősöket kreálni, ezáltal igazolva nem létező történelmüket és nyúlfarknyi múltjukat. Kétségbeesetten próbálják bizonyítani, hogy a jelenlegi határok között elterülő ország az ő ősi hazájuk, „szent anyaföldjük”, amint emlegetni szokták…

A valóság azonban teljesen más és kiábrándító sok esetben maguknak, azoknak a románoknak is, akik rájönnek, hogy az egész dicső román múlt egy nagy, össznemzeti nép- és önámítás. Ettől függetlenül a színjátékot folytatják. Véreskezű rablógyilkosokat éltetnek nagy nemzeti hősként. Szisztematikusan rombolják az Erdélyben élő, kisebbségi sorban tengődő, egyre inkább fogyatkozó létszámú székely és magyar közösségek identitástudatát, történelmi emlékeit. A múltat idéző magyar építményekből, kastélyokból román műemlékeket kreálnak, a magyar történelmi egyházakat pedig „lépésről-lépésre” románosítják, néhány magyar egyházfi hathatós segítségével. Mert ilyenek mindig voltak…

Ezzel azonban nem elégszik meg a román hazafias elit. Támadások kereszttüzébe kerülnek naponta azok az önkormányzatok, ahol próbálják megőrizni a székelyek identitását. Ennek egyik jeles képviselője a Sepsiszentgyörgyön született Dan Tǎnasǎ, a 2014-ben alapított Méltósággal Európában elnevezésű civil alapítvány vezetője. Azóta számos pert indított és nyert meg székelyföldi önkormányzatok, illetve azok vezetői ellen. Saját bevallása szerint az ottani románok elleni visszaélések megakadályozása a szívügye. Alapítványa ezért küzd. És valóban – Székelyföldön sehol nincs biztonságban sem magyar nyelvű utcanévtábla, sem magyar nyelvű, intézményre kifüggesztett magyar nyelvű felirat, a zászlók pedig különösen zavarják a serény alapítvány-vezért. A derék hazafi jóvoltából a települések székely és magyar vezetői sorra fizettek horribilis összegű bírságokat egy-egy székely, vagy magyar zászló kifüggesztéséért. Ezen kívül kedvenc szlogenje, hogy „Székelyföldön az ott élő románok etnikai tisztogatás áldozatai, a székelyek és a magyarok fasiszták, míg ő csupán egy aggódó honpolgár”.

Blogján érdekesebbnél-érdekesebb cikkek jelennek meg, és a hozzászólások is hasonlóképpen hajmeresztőek.

Szemezgessünk hát egy kicsit az ott található „honvédő” anyagokból…

Természetesen, – tőle nem szokatlan módon – mint jóravaló román és európai polgár, nem hagyhatta szó nélkül gróf Wass Albert emlékének ápolását. Így nyilatkozik erről:

„A háborús bűnös, Wass Albert, aki a II. Világháború idején románok és zsidók halát okozta, imádat tárgyát képezi Magyarországon, ahol 55, a tiszteletére állított emlékmű található, sőt emlékművei megtalálhatóak az Egyesült Államokban, New Yorkban, Los Angelesben és Miamiban is.

A Jurnalul National szerint Wass Albert, erdélyi nemest a kolozsvári Népbíróság 1946-ban halálra ítélte a horthysta megszállás idején, Észak-Erdélyben elkövetett bűntetteiért. Az emberek (románok – a szerk.) sírva emlékeznek az 1940 szeptemberében véghezvitt mészárlásra. Mai napig azt rebegik: „Isten óvjon!”, mikor meghallják a gróf nevét. Minden nap azért imádkoznak, hogy vissza ne térjen valaha a terror.

Megmagyarázhatatlan módon a román hatóság folyamatosan tolerálja Románia területén a háborús bűnös Wass Albert imádatát. Ez a személyi kultusz leginkább azokon a településeken figyelhető meg, ahol az RMDSZ vezető szerepet tölt be. Így Romániában az igazságügyi szervek és a politikai osztály együttműködése segítségével Wass szobrokat avatnak, és nyilvános rendezvényeket szerveznek a háborús bűnös, Wass Albert imádatára. Ezek az események nemcsak nyilvánosak, némelyiket éppen az állami intézmények szervezik. (Itt példaként utal a sepsiszentgyörgyi polgármester engedélyével, az író halálának 16-ik évfordulójára szervezett filmvetítésre. – a szerk.)

Figyelembe véve a román hatóságok megmagyarázhatatlan toleranciáját a háborús bűnös, Wass Albert kultuszával kapcsolatban, aki románok és zsidók haláláért felelős, nem csoda, hogy Wass Albertet imádják a szomszédos, baráti Magyarországon.

A wassalbert.eu portál adatai alapján 2018-ban a háborús bűnös, Wass Albertnek 55 településen található emlékműve.

Sajnálatos tény, hogy a 2018-as adatok szerint Wass Albert emlékművek találhatóak az Egyesült Államok Területén is, New Yorkban, Los Angelesben, Miamiban, és a Kanadában lévő Calgaryban.

Romániában a román hatóságok engedélyével 6 településen található Wass Albert emlékmű, amint az kiderült a wassalbert.eu régebbi adataiból.

Ezek a következők: Kovászna megye; Csernáton, Maros megye; Holtmaros, Szászrégen, Szováta, Hargita megye; Székelyudvarhely, Beszterce megye; Vice.

Felháborító, hogy Székelyudvarhelyen, Hargita megyében Wass Albert Szobra éppen a város központjában áll.

A hatóság nemtörődömségéhez – pedig minden lehetőségük adott volna a háborús bűnös, Wass Albert kultuszának megszüntetésére –, adódik a holokauszt kutatásával foglalkozó romániai Elie Wiesel Intézet nemtörődömsége is, amely évek óta engedélyezi egy gyilkos kultuszát, aki zsidók haláláért felelős.

Nem tudni, hogy a bukaresti hatóság meddig engedélyezi még ezt az istenkáromlást, amely Wass Albert áldozatainak emlékét gyalázza. Egy azonban biztos, ha Bukarestben, a Belügyminisztériumban, vagy a Főügyészségen akadna néhány szakember, aki alkalmazza a törvényi rendeleteket, véget lehetne vetni egyszer s mindenkorra egy háborús bűnös kultuszának Romániában.

Felmerül a jogos kérdés azzal kapcsolatban is, hogyan engedheti meg az Egyesült Államok és Kanada, hogy egy háborús bűnös emlékműve álljon országukban. Hogyan lehetséges, hogy az Egyesült Államok Románia stratégiai partnereként, és Kanada engedélyez a területén egy háborús bűnösnek emlékművet emelni, aki románok és zsidók haláláért felelős?”

***

Íme, egy a mai nagy-román hősök sorából hűen védelmezi ősei szent hazáját…

A fenti szövegben található silány fogalmazás Dan Tǎnasǎ kommunikációs szakon szerzett egyetemi tudását dicséri és jellemzi. Mint tapasztalhattuk, kedvenc stílusjegye az ismétlés. Például; a „háborús bűnös” kifejezést „csak” kilencszer használja aggodalomtól átitatott írásában, de a hatásvadászat kedvéért a zsidók elleni „wassalberti” bűnöket is többször emlegeti, magyargyűlöletre hergelve mind a románokat, mind azt az Amerikát és Kanadát, amely több eljárásban is felmentette Wass Grófot e nemtelen vádak alól, tekintve, hogy semmilyen háborús bűnt nem követett el sem románokon, sem zsidókon. Csak magyar katonatiszt volt mindössze, aki a hazáját védte. 

Ezen gyűlölettől fröcsögő, hazug, uszító sorokat olvasva arra a következtetésre jutunk, hogy a mai Románia botcsinálta, önjelölt hősei semmivel sem különbek, mint a régiek. Példaként említhetnének erre Avram Iancu véreskezű rablóbandavezért, aki magyarok ezreit mészárolta le… Nagyenyeden például több száz magyart álmában, mégis hozzá imádkozik térden állva a parlament „esztena-értelmiségi” ellenzéke. Ám, említhetnénk akár Maniu-t is, aki valóban felelős zsidók tízezreinek kiirtásáért, de Tănasǎ önmagát is feljelenthetné az idő közben blogjáról eltűnt holocaust-tagadás miatt. Bár igaza is lehet, ha csupán a deportálást számítja holocaustnak… hiszen a Regátból nem deportáltak. Ők, ott helyben, Romániában végezték ki – a legkegyetlenebb módon – a zsidóságot… Akárcsak a magyarokat vagy más nemzetiségű polgáraikat, rövid történelmük során, ortodox papjaik vezetésével. És ne felejtsük el Antonescu marsallt sem, aki a zsidókat szintén az ortodox román egyház támogatásávan Románia területén gyilkoltatta halomra, Erdély megszerzése érdekében, majd elárulták szövetségesüket, a hitleri birodalmat. Tănasǎt is a Kovászna-Hargita megyei ortodox püspök támogatja magyar gyűlölő, ártó tevékenységében… a román ortodoxok által vallott, és kissé átformált „krisztusi szeretet” nevében…  

Eszembe jut egy régi tanítóm gyakran ismételt mondása: „Kutyából nem lesz szalonna, csak kutyaszalonna.” Mostanában egyre gyakrabban elgondolkodom ezen…, bizony igaza lehetett… igaza volt!

Czeglédi Andrea

Új hozzászólás