Demeter Márta szerint semmilyen jogköre nincs Kövér Lászlónak

HungaryFirst küldte be 2019. 01. 08., k - 15:25 időpontban

Demeter Márta szerint semmilyen jogköre nincs az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak, hogy visszavonja a NATO parlamenti közgyűlésében betöltött mandátumát – számolt be még szombaton a Jobbikhoz közel álló Alfahír.

Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának LMP-s alelnöke szerint csupán kommunikációs blöff történt a házelnök részéről, mivel mandátuma visszavonása kapcsán nem hivatkozott pontos paragrafusokra. Az ellenzéki politikus azt is leszögezte, hogy jelenleg is a NATO parlamenti közgyűlésének tagja.

A Magyar Idők pénteken írta meg, hogy Kövér László házelnök az országgyűlési törvényben, valamint a NATO parlamenti közgyűlésének alapszabályában rögzített jogkörével élve december 21-én visszavonta Demeter Márta képviselő NATO parlamenti közgyűlési tagságát, egyben felkérte Keresztes László Lóránt frakcióvezetőt, hogy jelöljön a frakcióból új tagot. Az eset kapcsán Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője nem reagált lapunk telefonos megkeresései­re, később pedig az LMP frakcióvezetője Demeterhez hasonlóan nyilatkozott a kizárásról.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága már november 22-én határozati javaslatban kérte Kövér László házelnöktől, hogy hívja vissza Demeter Mártát a NATO parlamenti közgyűléséből. A javaslatot négy kormányképviselő igen és Demeter nem szavazatával fogadta el a testület. Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke az ülés szünetében akkor azt hangsúlyozta: azzal, hogy Demeter nem nyilvános katonai adatokat hozott nyilvánosságra, átlépett egy határt, amit nem szabad következmények nélkül hagyni.

Ismert: az LMP társelnöke egy, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tett iratbetekintésére hivatkozva azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy lányát a honvédség repülőgépével reptette, ám még aznap kiderült, hogy Demeter összekeverte a miniszterelnök lányát másvalakivel.

A történtek után Kövér László, az Országgyűlés elnöke kezdeményezte az LMP-s politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálatát, a Fidesz képviselőcsoportja pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, amely megállapította, hogy az ellenzéki politikus a névazonosságra alapozva nem nyilvános „minőségű” adatokat hozott nyilvánosságra. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség visszaélés gyanújával rendelte el a nyomozást.

Magyar Idők

Új hozzászólás