40 éve halálos hóvihar zúdult Pécsre! Nem volt áram, víz és fűtés!

HungaryFirst küldte be 2019. 01. 09., sze - 15:17 időpontban

Kereken 40 éve elképesztő természeti csapás érte Baranyát, Pécset: hóvihar, leálló erőmű, 130 kilométeres szél, lakások ezrei fűtés és világítás nélkül, több haláleset. Ráadásul mindez tényleg úgy érte a pécsieket, mint derült égből a villámcsapás.

A pécs.ma hírportál ma felidézte az 1979-es januári eseményeket, Őket idézzük:

1978 decemberének utolsó napjaiban aligha gondolták a pécsiek, hogy az új évben milyen természeti csapással kell szembenézniük. Sőt, valószínűleg meglepetten tapasztalták, hogy december 29-én 14 fokot mutat a hőmérő, és mint a Dunántúli Napló tudósításából kiderül, a tavaszi virágok elkezdtek kibújni a földből. Szó szerint viharos gyorsasággal változott meg az időjárás.

 

40 éve halálos hóvihar zúdult Pécsre! Nem volt áram, víz és fűtés!

 

1979. január 1-jén délben még 7 fokot mutattak a hőmérők, azonban hirtelen 15 fokot zuhant a hőmérséklet, eső kezdett esni, januárban szokatlan villámlás és dörgés közepette, majd kora délután havazásba váltott az eső, 70-80 kilométeres szél kíséretében, ami este kilencre 130 kilométeres hóviharrá erősödött. Éjszakára már -15 fokos fagy fogadta az utcára merészkedőket.

Döbbenetes események követték egymást. Mint a Dunántúli Napló 1979. január 2-i számában olvasható:

A viharos erejű szél, a hófúvás és a villámcsapások hétfőn délután 2 órától kezdődően okoztak gondot. Röviddel délután 3 óra előtt földzárlatok következtek be a pécsi 35 kilowattos rendszerben. Ez még nem érintette a fogyasztókat. A sorozatos villámcsapások hatására aztán bekövetkezett a katasztrófa. A túlfeszültséget a 35 kilowattos távvezetékek bevitték a pécsi Hőerőműbe, emiatt 15.38-kor annak mindkét gyűjtősínjén zárlat keletkezett, átmenetileg leállt az erőmű.

Emiatt teljes sötétségbe borult Pécs, áram nélkül maradtak a lakások, és leállt a távfűtés, utóbbi körülbelül 60 ezer pécsit érintett. A pécsiek jó része sötét, hideg lakásokban didergett, de valószínűleg még ők jártak jobban. Akit ugyanis útközben ért a hóvihar, valóban szörnyű helyzetbe került. A 6-os főúton legalább félszáz autó vesztegelt Pécs és Szentlőrinc között, a mecseknádasdi völgyhidaknál pedig még másnap is elhagyott kocsik tucatjai álltak, mivel a hatalmas szél torlaszokat emelt az útra. De a városban sem volt jobb a helyzet.

 

40 éve halálos hóvihar zúdult Pécsre! Nem volt áram, víz és fűtés!

 

Kémények zuhantak le, kerítések dőltek ki, a pécsi Széchenyi téren még a vihar első perceiben eldőlt a mindenki karácsonyfája – írta a Dunántúli Napló. A közlekedés sem volt jobb, erre már a lap január 7-i számában emlékeztek a buszvezetők:

„Volt, hogy két méterre se láttam, fékezni csak motorfékkel és visszakapcsolással lehetett, pedig lépésmenetben haladhattam.”

„Néha alig láttam, dobált a szél, a Szövetség utcában olyan szikrázásokat csinált a szél-összecsapta légvezeték, hogy néha megijedtem, csak a buszomra ne essenek a szikrák, vagy egy elszakadt vezeték. A Bőrgyár előtt kidöntött fa akadályozott.”

Két áldozatot is szedett a hóvihar: egy férfi kihűlt testére a kővágószőlősi nyaralójuk közelében másnap talált a felesége, míg egy szabadszentkirályi idős asszony a községből az esti órákban indult a szőlőhegyi lakására, útközben érte a hóvihar, nem tudott továbbmenni és megfagyott.

 

40 éve halálos hóvihar zúdult Pécsre! Nem volt áram, víz és fűtés!

 

Az ellátás csak napok múlva állt helyre, az első időszakban Pécsett még a vízzel is takarékoskodni kellett, ugyanis az áramszünet a vízellátásban is gondokat okozott. Mivel a gyárak egy része sem tudott termelni, kevesebb kenyér és kifli sült, ebből először a kórházak és a gyermekintézmények igényeit elégítették ki. A hegyi utakon a honvédség gépjárművei is segítették, hogy mindenhová eljusson a péksütemény.

A károk felmérése, majd a helyreállítás még napokig folyt, ráadásul január közepén újabb komoly havazás zúdult Pécsre, bár ez már nem okozott akkora bajt, mint a január eleji. A hónap közepéig az Állami Biztosítóhoz 250 magánszemély jelentett be kárt, döntően azért, mert a viharos szél megrongálta a tetőt. De megsérült a Pannónia szálló tetőzete, összedőlt a Hullámfürdő téliesítést szolgáló medencefedő sátra. A január végi összesítés érdekes tételt is mutatott: a pécsi Köztisztasági és Útkarbantartó Vállalat annyi anyagot használt fel az utak tisztítására, hogy erősen megcsappantak az iparisó-készletei, így 1500 mázsa konyhasót is beszereztek a cégnél, és azt szórták az utakra.

Forrás: pécsma.hu a Dunántúli Napló-archívum nyomán

Új hozzászólás