Tankkal szállított terhes nők, bezárt iskolák, megbénult közlekedés – Ilyen volt 1987 tele

HungaryFirst küldte be 2019. 01. 09., sze - 21:27 időpontban

A tankkal kiszállított kenyér, a bezárt iskolák, a megbénult közlekedés és a totális káosz ellenére, vagy éppen ezek miatt az 1986-87-es "utolsó igazi télre" szinte mindenki édesbús nosztalgiával emlékszik, függetlenül attól, hogy óvodás volt vagy már felnőtt. Az idei tél azért lett ekkora sztori, mert aki már élt 86-87-ben, mind arra vár, hogy megismétlődjön a dolog, és az azóta született generációknak is legyen egy Álomtelük, amire egész életükben emlékezhetnek, mint mi az előzőre.

Tankkal szállított terhes nők, bezárt iskolák, megbénult közlekedés – Ilyen volt 1987 tele
Fotó MTI: Kozma István

J. Sándor kapuvári gimnazista átfúrta magát a kertet elfoglaló hókúpon, K.-Z. Szabolcs svábhegyi felsős arcára sugárirányban fagyott rá a takony, W. Róbert szombathelyi sorkatona Jack London-i értelemben vett aranyásóhalált vízionált, Sz. Zolika, a kis elsős döbbenten nézte élete első páncélozott harci járművét, T. Gábor csepeli melós izzadtan tolta a buszt. Egy volt közös bennük: pokolian élvezték az 1986-87-es logisztikai katasztrófát, és még ma is olyan édesbús nosztalgiával emlékeznek rá, hogy ahhoz képest a régi jó, sokkal morzsalékosabb és savanykásabb Túró Rudi is elbújhatna - írta az Index.

Folytatódik a küzdelem a kemény téllel. A honvédséget is bevetették, Paks teljes kapacitással dolgozott - írta a Népszava. 

Rendkívüli hideggel folytatódott kedden a hét vége óta tartó kemény, a szokásosnál több gondot okozó tél hazánkban. A hőmérő higanyszála mínusz 17 és 29 Celsius-fok között mutatta a hőmérsékletet az országban: az utóbbit Pakson mérték. Ebben a hidegben országszerte több mint tízezren folytatták a hóeltakarítási munkálatokat.

Tankkal szállított terhes nők, bezárt iskolák, megbénult közlekedés – Ilyen volt 1987 tele
Fotó: iho.hu

Az útviszonyokról szóló keddi tudósítások szerint az ország főútjait sikerült annyira megtisztítani, hogy legalább egy nyomon járhatók legyenek. Ennek ellenére a tej- és kenyérszállítmányok továbbítására sok helyen magyar és szovjet katonai járműveket kellett igénybe venni. Győr-Sopronban egy életveszélyes beteget hoztak ki a (hótól teljesen elzárt Koroncó községből), nagy teljesítményű lánctalpas járművön a szovjet katonák. Az élelmiszert a kisebb falvakba több területen traktorokkal és lovas szánokkal szállították. Zalában emberfeletti munkával helyreállították a távvezetékekben keletkezett károkat, s a vasárnap villany nélkül maradt 89 zalai településen ismét megindult az áramszolgáltatás.

Időközben azonban több megyében és a fővárosban is keletkeztek gáz- és áramellátási zavarok, amelyeknek kijavításán folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

Teljes teljesítménnyel dolgozik az atomerőmű

Teljes kapacitással, 1340—1350 megawatt teljesítménnyel dolgozik a paksi atomerőmű, noha a Duna 70 százalékát jég borítja, a kinti hőmérséklet pedig megközelíti a —30 Celsius-fokot.

A hosszú ideig tartó hideget sem szereti mindenki. A havas napok számát tekintve az ország legmagasabb pontja, a Kékestető a hazai első helyezett, 1943–1944 telén kereken 154 napig fedte hótakaró. Ha tartós a hideg, a folyó- és állóvizek is befagynak, esetenként a Jeges-tengert idéző vastagságú jégpáncélt növesztve. 

Tankkal szállított terhes nők, bezárt iskolák, megbénult közlekedés – Ilyen volt 1987 tele
A befagyott Balaton, Fotó: Szakadáti Olivér/life.hu

index.hu; Népszava 1987. január 14.origo.hu

Képek a 87-es rendkívüli hóhelyzetről (Fotó: Kozma István)

Új hozzászólás