Hazánk mezőgazdasága 20-25 millió ember ellátására képes

HungaryFirst küldte be 2019. 01. 19., szo - 22:04 időpontban

Január 18-án elkezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

A hagyományokra, a kiemelkedő szakmai tudásra és az innovációra építő magyar gazdák munkája révén az ágazat nemcsak a hazai fogyasztók, hanem 20-25 millió ember ellátására képes. Ezért is nagyon fontos a jelenlét az agrárium vezető nemzetközi vásárán.

- emelte ki a miniszter a megnyitó után a közmédiának adott nyilatkozatában.

 

Hazánk mezőgazdasága 20-25 millió ember ellátására képes

 

A magyar mezőgazdaság világszerte híres a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes termékeiről, de alapvető elvárás a termék nyomon követhetősége is a termőföldtől a feldolgozáson át az asztalig, és az is, hogy magas minőségű legyen, és fenntartható módon állítsák elő.

- tette hozzá Nagy István.

Ez a "hármasság" az IGW magyar nemzeti standján megmutatkozik, a kézműves eljárásokkal és a legmodernebb ipari technológiákkal előállított termékekben is.

- mondta az agrárminiszter.
 
A 600 négyzetméteres közösségi standon hagyományos magyar fogásokat kínáló vendéglő várja a látogatókat, és bemutatkozik 12 társkiállító, a többi között borokkal és mangalicából készített hústermékekkel, de gyógyteákkal, gyógynövényes mézekkel, hidegen sajtolt olajokkal és bonbonokkal is.
 
A német főváros világhírű vásárán felvonultatott kínálatuk "ablak, amelyen keresztül be lehet tekinteni a magyar mezőgazdaságba" - mondta Nagy István. Kiemelte, hogy a német piac önmagában is nagyon fontos, mert "elérhető, biztonságos, jól fizető és magas minőségi követelményeket támaszt, így inspirációt is ad a magyar gazdáknak".
 
Megfelelni a német piaci elvárásoknak "komoly kihívás, és komoly fejlődési lehetőség" - mondta a miniszter.
 
Az IGW 93 éves történetében az idén mutatkozik be a legtöbb kiállító, 61 országból 1750-en. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik, ami szintén rekord. Magyarország előkelő helyen, Franciaország és Lengyelország mellett kapott helyet.
 
A szervezők 400 ezer látogatóra számítanak. A legfőbb kísérőrendezvény az agrárminiszterek csúcstalálkozójának is nevezett Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórum (GFFA), amelynek központi témája a digitalizáció.

Ezzel kapcsolatban Nagy István hangsúlyozta: a 21. század egyik meghatározó kérdése, hogy miként lehet egyre kevesebb egy főre jutó vízmennyiségből és egyre kisebb területen egyre több ember számára megtermelni az élelmiszert. Ezzel a kihívással csak közösen, összefogással lehet megbirkózni.

- mondta az agrárminiszter.

AM Sajtóiroda közleménye nyomán Magyar Fórum

Új hozzászólás