Erre számítanak az ingatlanpiaci szereplők 2019-ben Magyarországon

HungaryFirst küldte be 2019. 01. 20., v - 10:00 időpontban

A realista.hu megkérdezte a hazai kereskedelmi ingatlanpiac legfontosabb szereplőit, hogy mire számítanak az idei évben. Úgy tűnik, hogy a piac továbbra is optimista, a folyamatos kereslet és fejlesztési intenzitás, valamint az alacsony üresedési ráta mellett növekvő bérleti díjakkal és a kivitelezési határidők kitolódásával számolnak. Az építőipari adottságok – mint a kapacitáshiány és a jelentős költségek – továbbra is jelentős mértékben befolyásolják a beruházásokat.

Nemes Rudolf, a CTP country managere

2019 erős év lesz az ingatlanfejlesztők számára, épp úgy, mint az elmúlt 2 év, azzal a különbséggel, hogy az építőipari költségek emelkedése visszafogottabb lesz, ugyanis a piaci szereplők megtanultak alkalmazkodni a kapacitási korlátokhoz, és különös figyelmet fordítanak a szükségletekre a projektek tervezésekor.

A bérleti díjak további emelkedésére számítunk minden szegmensben, így a számunkra meghatározó raktár/ipari ingatlan piacon is, ahol több spekulatív alapú fejlesztés elindítását alapozza meg ez a tendencia az előttünk álló évben. A lakásárak emelkedésének üteme lassulni fog, ugyanis az elmúlt években látott drágulás üteme nem volt makrogazdaságilag teljesen indokolt. Összességében egy nagyon pozitív év – és talán a jelen növekedési ciklus utolsó ennyire erős éve – előtt állunk.

Ágházi Gyula, a Gránit Pólus Csoport vezérigazgatója

Az ingatlanpiaci konjunktúra idén tovább folytatódik, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az állami beruházások továbbra is árfelhajtó hatást jelentenek az előállítási költségek tekintetében. 2015-höz képest 65-70%-al magasabb bekerülési költséggel kell számolni egy fejlesztőnek.

Jótékony hatással lenne a bevásárlóközpontok fejlesztésének esetében a „plaza stop” kormányzati újragondolása. Bár a jelenlegi tulajdonosok működési szempontból biztonságban tudhatják magukat, nő a vásárlói kedv, nő a forgalom, emelkednek a bérleti díjak, kimagaslóan magas a bérbeadottság szintje, az EURO árfolyam pedig stabilizálódott, így a bérlők jól kiszámítható pályán mozognak, mégis jelentős kereskedelmi terület-bővítés lenne indokolt.

Az irodafejlesztések tekintetében is stabil növekedést várok, hisz nő a külföldi cégek Magyarország iránti érdeklődése. Ma Budapesten, 5.000 négyzetméternél nagyobb, A kategóriás, kiadó irodát találni igen nehéz. Üdvözöljük a kormányzat jelentős infrastrukturális fejlesztési programját, hisz annak ellenére, hogy kapacitás elvonó és árfelhajtó hatása nem vitatható, Budapestet továbbra is az európai ingatlanpiac és üzleti élet érdeklődésének homlokterébe tartja.

Árendás Gergely, a Porperty Market ügyvezető igazgatója

2019-ben a BudaPart-beruházás mérföldkőhöz érkezik: idén a BudaPart Otthonok első ütemei, valamint az év legvégén a BudaPart GATE irodaház is átadásra kerülnek, ezzel párhuzamosan az ehhez szükséges infrastruktúrát is átadjuk a tulajdonosok és irodabérlők részére. Általánosságban pedig ebben az évben az átadásokon, a futó beruházások befejezésén lesz a fő hangsúly a szektorban, de a jelenleg is igen aktív keresleti piacon a jól pozícionált irodaházak és lakóépületek, a befektetési célú ingatlanok iránt erős maradhat a kereslet.

A új lakások áfájának változása miatt ezen az alpiacon az új projektek száma várhatóan jelentősen csökkenni fog. Az irodafejlesztések piacán a kereslet nagyon erős, de a kivitelezési költségek növekedési üteme meghaladta az elmúlt években a bérleti díjak növekedését, itt ez a feszültség okozza a legnagyobb kihívást az új projektek előkészítésében. A BudaPart fejlesztőjeként az idén a BudaPart City irodaház és a BudaPart Otthonok „E” épületének építését tervezzük megkezdeni, és folyamatosan dolgozunk a következő projektek előkészítésén is.

***

Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója

A várakozásoknak megfelelően a 2018-as évben egy nagyobb átadási hullám valósult meg a budapesti ingatlanpiacon, ami rekord nagyságú, mintegy 250 ezer négyzetméternyi A-kategóriás irodaállomány bővülést hozott, miközben 2018 harmadik negyedévében az erős kereslet hatására az üresedési ráta rekord alacsonyra, 6,8 %-os szintre csökkent. Ez az ütem 2019-ben lassulni látszik: a jelenleg kivitelezés alatt álló mintegy félmillió négyzetméternyi modern irodaállományból várhatóan körülbelül 130 000 négyzetmétert adnak át idén, a nagyobb volumenű átadások 2020-2021-re várhatóak, ez pedig a jelenlegi irodapiaci kereslet mellett az üresedési ráta további csökkenését hozhatja.

Az idén a szerkezeti kivitelezés fázisába lépő Millennium Gardens irodaházunk is 2020-ban kerül majd átadásra. Hosszú távon egyébként ez a növekedési ütem jóval egészségesebb és hosszú távon is fenntartható lehet. Mindezt persze nagyban befolyásolják a világpiaci események – előbb-utóbb el fog indulni egy korrekció a piacon, ami ugyan nem fogja elérni a 2008-as szintet, de lassítani fogja a piacokat. Magyarországon továbbá nagy kérdés, hogy a jelenleg tapasztalható jelentős építőipari kapacitáshiány és prognosztizált áremelkedés milyen mértékben lassítja vagy módosítja a beruházásokat.

A befektetések tekintetében – ahogyan azt korábban is prognosztizáltam – az utóbbi 3 évben az éves befektetési volumen közel azonos szinten mozgott, 2018-ban pedig nem növekedett: a 2017-es 1,9 milliárd euróhoz képest 2018-ban összesen 1,8 milliárd eurót tett ki, ami főként (46%-ban) az irodapiacon, másodsorban (39%-ban) pedig a kiskereskedelmi ingatlanok piacán jött létre.

Noah Steinberg, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója

Az elmúlt években bekövetkezett ingatlanpiaci bővülés az előrejelzések és a piaci trendek alapján a 2019-es évben is tovább folytatódhat, így például a hazai iroda-, illetve a lakáskínálat is tovább bővül. A WING a magyar ingatlanpiac vezető, magyar magántulajdonban lévő vállalkozásaként 2018-ban kiemelkedően aktív évet zárt és számos új, a budapesti ingatlanpiacot jelentős mértékben meghatározó fejlesztést valósított meg.

Olyan nagyszabású projektek kötődtek a cég nevéhez, mint az új Telekom székház, az ország legmodernebb és legnagyobb egy épülettömbben megvalósult új irodaháza; az Ericsson-székház, az ország legmodernebb irodaháza; hazánk első, közvetlen terminál összeköttetéssel rendelkező repülőtéri szállodája, az ibis Styles Budapest Airport Hotel, valamint a WIZZ Air repülési oktatóközpontja. 

Célunk, hogy ez a lendület 2019-ben se törjön meg, hogy továbbra is őrizzük vezető szerepünket a hazai ingatlanpiacon és számos új beruházással járuljunk hozzá a főváros fejlődéséhez. Már folyamatban lévő projektjeink az evosoft-Siemens új székháza a Duna-parton, a Liberty Irodaház és a Kassák Residence lakópark, amelyek mellett további projektek indítását tervezzük az idei évben. Összességben pozitívnak értékelem a hazai ingatlanpiac helyzetét, hiszen a beruházások új munkahelyeket teremtenek, 21. századi igényeket kielégítő iroda és lakótereket hoznak létre, illetve tovább növelik az ország versenyképességét és vonzerejét.

***

A teljes cikk: realista.hu

Új hozzászólás