Liam Neeson-t 40 évvel ezelőtti “rasszista gondolataiért” lincseli meg a média

Mákossüti küldte be 2019. 02. 08., p - 15:45 időpontban

Liam Neeson egy mélyinterjún az érzelmeiről beszélt: 40 évvel ezelőtt egy közeli hozzátartozóját egyszer megerőszakolta egy fekete férfi. Ezt követően irgalmatlan bosszúvágya volt, hetekig csak sétált az utcán és legsötétebb fantáziáiban abban reménykedett, hogy beleköt majd egy fekete férfi, akit haragjában megölhet.

Neesonban aztán csillapodtak az indulatok, és rájött, hogy csak a tehetetlenségéből fakadó bosszúvágyat vetíti ki a világra, de mivel – folytatta – Észak-Írországból származik, az élet az ottani konfliktusokon keresztül már megtanította neki, hogy a bosszú csak bosszúhoz, az öngerjesztő erőszak pedig a pokolba vezet.

Ezt követően elindult a szokásos forgatókönyv félrevezető címekkel és a már kötelező genderista okfejtésekkel: „Rasszista botrányba keveredett Neeson, miután elismerte, hogy meg akart ölni egy feketét” – jelenik meg a BBC cikke. Neeson hajlamai valószínűleg abból fakadnak, hogy a társadalom káros elvárásokat rendel a férfiszerepekhez: így a nők védelmét, és a belőle fakadó agressziót – elmélkedik az Independent.

A Guardian eközben rettegő feketéket szólaltat meg, akik szerint soha többé nem kell magyarázkodni, miért rettegnek, amíg Oscar-díjas színészek ólálkodnak szabadlábon, akik az életükre törnének. „Az, hogy Liam Neeson hajlandó lenne elvenni egy random fekete férfi életét, csak mert valaki állítólag csinált valamit, demonstrálja, mennyire jelentéktelen egyeseknek a feketék élete.” – írja egy közösségi influencer a sok közül, akik egy kis médiafény reményében beszálltak a közösségi lincselésbe.

Bestiálisnak tartom, hogy valaki egy mélyinterjún nem mondhatja el őszintén, hogyan küzdött meg a traumájával anélkül, hogy azért utólag ne terrorizálná a média. Ha ennek része a gyűlölet és a harag, akkor gyűlöletről és haragról is lehessen beszélni, hiszen azok sehogy máshogy nem kezelhetők, csak ha beszélünk róluk!

Csakhogy a nyugati médiában ezért nem csak Neeson-t, de még a vele interjút készítő újságírót is a taknyán húzták végig a nyilvánosságon, szerencsétlen csajnak végül ilyen ízléstelen vallatáson kellett élőben beismernie, mennyire sokkolta, amit Neeson mondott: (Figyeljük meg, milyen cinikusan teszik idézőjelbe, hogy Neeson “megtanulta a leckét”)

Egyáltalán nem titok, hogy aki az Egyesült Államokban vagy Kanadában PC-doktrínákat sért, annak ez lesz a sorsa, azonban az utóbbi hetek identitáspolitikai támadásai bizonyos szempontból durvábbak és agresszívabbak, mint maga a #metoo-kampány. Nem tudom, melyikünk birkózna meg harag nélkül azzal, hogy megerőszakolják egy hozzátartozóját.

Azt viszont pontosan tudom, hogy a megerőszakoltakban kialakulhat averzió bizonyos testi jegyek iránt, amit az erőszakoló hordoz, ez pedig jelentheti azt, hogy ha valakin ezek megtalálhatók, akkor később – függetlenül attól, hogy ő volt-e az elkövető vagy nem – kiválthatják a megerőszakoltban ugyanazt a haragot, gyűlöletet vagy undort. Ez történhet hajszínnek, testalkatnak, testszagnak és igen, bőrszínnek köszönhetően is.

Számomra nem teljesen egyértelmű, miért ne alakulhatna ki ilyesmi abban, aki az erőszak szekunder-traumáját, az önvádat éli át.

Liam Neeson nem az egyedüli élő példája annak, hogy nemhogy nem szabad ebbe a médiamiliőbe tartozni, de ha a szólásszabadság bármit is számít, akkor a leghatározottabban el is kell ítélni. Olyan világban szeretnék élni, ahol ha az ember nyilvánosan és őszintén beszél a traumáiról, akkor nem kell olyan – az egzisztenciáját fenyegető – médiamegtorlás elé néznie, mint Liam Neesonnak. És nem érdekel, ha ez bizonyos nőknek, négereknek, tranyóknak vagy törpéknek nem tetszik, a kedvükért sem szabad kilúgozni a nyilvánosságból az őszinteséget.

Törölték Liam Neeson legújabb filmjének vörösszőnyeges bemutatóját

A Lionsgate filmstúdió nem kommentálta az ügyet, de egy közeli forrás szerint a vörösszőnyeges bemutatót – ahol a sztárokról fotók készülnek, illetve interjúkat adnak – nem találta helyénvalónak a stúdió.

vilagfigyelo.com

Borítókép: gettyimages.com

Új hozzászólás