1957. február 9-én adta vissza lelkét Teremtőjének Vitéz Nagybányai Horthy Miklós

Mákossüti küldte be 2019. 02. 10., v - 16:30 időpontban

„Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában:
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában! 
Ámen.”

IN MEMORIAM: VITÉZ NAGYBÁNYAI HORTHY MIKLÓS
- Hatvankettő esztendeje - 1957. február 9-én - adta vissza lelkét Teremtőjének-

A régi, 1956-os fotón az egykori kormányzó, aki nem sokkal földi elmúlása előtt néz a fényképezőgép lencséjébe, amely tükröt mutat neki s nekünk.

Igen, a magyarság históriája egyfajta tükör, amelybe, akár akarjuk, akár nem, de bele kell néznünk. Nem csupán az igazságtétel végett, hanem önvizsgálatunk miatt is ez a kényszerűség. Az építő vitákra, a gondolatcserékre igenis szükség van, nem intézhetjük azzal a dolgot, hogy "Horthy kormányzó megosztó személyiség", majd úgy hagyjuk!

Hiszem, hogy ki kell beszélnünk az elmúlott időt, feldolgozni, majd tovább lépni. A múlt arra szolgál, hogy tanuljunk belőle!

Tudod, az igazság a részletekben bújik meg! Csak az érdemes a megörökítésre, ami valóban megtörtént, minden szépítés és túlzás nélkül. Ennek lehet csak hitele, megtartva a törvényt, mindig csak az igazat szabad és kell elmondani, hogy tanulhasson belőle az utókor. Igaz az a latin mondás: a történelem az élet tanítómestere, de csak akkor, ha az igaz, és nem tudatosan ferdített valótlanságokból áll össze.

1957. február 9-én adta vissza lelkét Teremtőjének Vitéz Nagybányai Horthy Miklós
Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, kép: wikipedia

Valahogy így van, azzal a negyedszázaddal is, amelyet, ún Horthy-érának kereszteltek el, és így van ez magával a kormányzó személyével is. A történészek dolga az, hogy konszenzusra jussanak az egykori államférfiről és az objektív igazság kerekedjen felül a balról vagy jobbról jövő elfogultsággal bíró érzelmi alapon működő beidegződéseken.

Felvetődhet a kérdés, hogy van-e egyáltalán igény a mai társadalomban, hogy valós képet ismerjen meg ebből az időszakból és Horthy Miklós személyiségéről? 
A válaszom: Igen, megalapozott, igen! 
Az igazságról beszélni kell. Mindig és minden körülmények között:

„Kérve kérlek az Isten és a Krisztus Jézus színe előtt, kérlek: hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással. Mert lesz idő, amikor az egészséges tanítást nem viselik el, hanem saját kívánságaik szerint gyűjtenek maguknak tanítókat, mert viszket a fülük. Az igazságtól elfordítják a fülüket, de a mondákhoz odafordulnak. Te azonban légy józan mindenben, a bajokat szenvedd el, végezd az evangélista munkáját, töltsd be szolgálatodat!” (Pál Apostol üzente - részlet)

Mondom, a felvétel az egyik utolsó, ami a kormányzó úrról készült, hogy majd hitem szerinti rövid idő után, dísze legyen, egy Horthy Miklósról elnevezett múzeumnak.

Most a halálának évfordulóján egy fekete bársonyszalagot tettem rá...

Így hajtva fejet mindannyiunk nevében, a hadügyminiszter, Magyarország kormányzója, a Nemzeti Hadsereg fővezére, az otrantói tengeri csata hőse, a Vitézi Rend főkapitánya, Ferenc József szárnysegéde, az Osztrák-Magyar Haditengerészet utolsó főparancsnoka, a XX. század legnagyobb államférfija előtt.

Isten óvja, ember őrizze dicső emlékezetét!

Így legyen!

Zetényi-Csukás Ferenc
Horthy Miklós Társaság
elnök

Új hozzászólás