Már csak két északi szélesszájú orrszarvú él a Földön

HungaryFirst küldte be 2019. 02. 18., h - 10:55 időpontban

Vannak kutatók, akik nem adják fel a reményt, hogy megmentsék az északi szélesszájú orrszarvút a kihalástól, annak ellenére sem, hogy két az egész alfajból mindössze két nőstény maradt.

A berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézetben az úgynevezett orrszarvú-lombikprogram tökéletesítésén dolgoznak. Tavaly sikerült hibrid embriókat létrehozniuk egy északi szélesszájú hím lefagyasztott spermájával és európai állatkertben élő déli szélesszájú orrszarvú petesejtjével. A beültetési eljárást azonban tökéletesíteni kell, hogy eredményes legyen. Csak azután kockáztathatják meg, hogy a két északi szélesszájú nőstény petesejtjeit megtermékenyítsék a lefagyasztva fennmaradt északi szélesszájú orrszarvú spermával, és így „tiszta” északi szélesszájú orrszarvú születhessen.

 

Már csak két északi szélesszájú orrszarvú él a Földön

 

De ez nem olyan egyszerű. A kutatócsoport szerdán gyűjtött be petesejteket egy Hope nevű déli szélesszájú rinocérosztól a lengyelországi Chorzow állatkertjében. Mivel egy orrszarvú mintegy két tonnát nyom, ki kellett dolgozni egy módszert, amellyel anélkül, hogy az állat megsérülne, petesejteket lehet tőle venni. Az orrszarvú petefészke mintegy két méteres. A tudósok egy olyan eszközt készítettek, amely ultrahangos kamerával felszerelve egy tűt juttat az állat petefészkének szövetébe a végbélnyílásán keresztül. „Olyan ez egy kicsit, mint a rakétatudomány, mivel nincs előttünk követhető példa, mindent a kezdetektől fejlesztettünk ki” - mondta Thomas Hildebrandt, a kutatócsoport vezetője.

Mivel a kenyai illetőségű nőstények, a két utolsó északi szélesszájú rinocérosz, Najin és Fatu nem képesek kihordani az utódokat, a petefészkükből nyert petesejteket, amelyeket megtermékenyítenek, egy déli szélesszájú orrszarvúba ültetik be, hogy „béranyaként” kihordja őket. A szakértők azt remélik, hogy alig három éven belül elérhetik a célt. Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A szerencsésebb sorsú déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

MTI nyomán

Új hozzászólás