Nem csak Venezuela aranyát nem adják vissza a britek, hanem eltüntették Ausztrália 80 tonnányi aranytartalékát is

Mákossüti küldte be 2019. 02. 19., k - 18:31 időpontban

A geopolitikai és kereskedelmi feszültségek az amerikai szankciókkal együtt az elmúlt években az amerikai dollár iránti bizalmat rendkívüli mértékben erodálták. Ennek eredményeként számos globális központi bank növelte az aranyban meglévő nemzeti tartalékát.

2018-ban a világ központi bankjai a hivatalos aranykészleteket 651,5 tonnával növelték, mivel a Világ Arany Tanács által kiadott adatok szerint a szabályozók egyre nagyobb készleteket halmoznak fel a nemesfémekből. Néhány ország, például Oroszország és Törökország növelte aranytartalékát, miközben folyamatosan szabadulnak meg az amerikai dollár állománytól. A sárga fém másik nagy vásárlói közé tartozik India, Kína, Kazahsztán, Irak, Lengyelország és Magyarország.

A jegybankok arany értékesítése jelentéktelen maradt Ausztráliában, Németországban, Srí Lankán, Indonéziában és Ukrajnában, ami kevesebb, mint 15 tonna volt.

Míg egyes országok úgy döntenek, hogy a nemesfém tartalékokat a saját országukban tartják, mások még mindig más nemzetek központi bankjaira bízzák az értékes tartalékaikat. A párizsi, New York-i és londoni páncéltermek számos fejlődő ország számára népszerű helynek számítanak az arany tárolására.

A Bank of England évek óta mintegy 80 tonna ausztrál aranyat őriz a jelentések szerint. Ugyanakkor az Egyesült Királyság szabályozó hatósága nem engedélyezte Ausztráliának, hogy megfelelő ellenőrzést végezzen a sajét veretlen aranytartalékairól. Annak érdekében, hogy megtudjuk, mi történt Ausztrália aranyával, az RT hírügynökség Ronan Manly-t, a BullionStar nemesfém elemzőjét kérdezte Szingapúrban.

Az Ausztrál Tartalékbank (RBA) azt állítja, hogy 80 tonna nemesféme van. Az ország aranyrúdjait szinte minden bizonnyal óvadékrendszerben tárolják egy kiosztott aranyszámlánál, a londoni Bank of England páncéltermében, és nagyon kis mennyiségű aranyat tárolnak az RBA központjában, Sydney-ben. Manly szerint azonban felmerül a kérdés, hogy az arany vajon még mindig ott van-e.

"Soha nem volt független fizikai ellenőrzés ezen aranyat illetően, ami azt jelenti, hogy nincs mód annak ellenőrzésére, hogy az RBA állítása szerint az összes arannyal rendelkezik," - mondta Manly.

A legutóbbi részleges ausztrál aranytartalék ellenőrzést 2013-ban végezték el, de annak eredményeit soha nem hozta nyilvánosságra sem a Bank of England, sem az RBA, az eredményekre vonatkozó információszabadságot és a végleges jelentés közzétételét mindkét fél megtagadta.

"Az elmúlt 20 év során az RBA elismeri, hogy a követelésre kerülő aranytartalék nagy részét a titkos London Gold Hitelpiacon adták ki, de ezekről a kölcsönzési ügyletekről vagy az érintett aranyrudak számáról semmilyen információ nem áll rendelkezésre," - mondta Manly.

"Az a tény, hogy az RBA és a Bank of England is elutasítja, hogy megtegye ezeket a dolgokat, nagyon gyanús. Ezért nem lehet azt mondani, hogy az RBA-nak 80 tonna aranya van, ahogyan azt állítja."
 


Az RBA részt vett az aranyhitel piacon, ahol a szabályozó szerint több mint 30 éven keresztül kölcsönözte a teljes aranytartalékát. A hitelezési tevékenység az elmúlt évtizedben állítólag romlott. Az aranyhitelek nyeresége az elmúlt pénzügyi évben csak 0,71 millió dollárt tett ki.

Manly szerint a tartalékok legutóbbi ellenőrzésére vonatkozó dokumentumok bemutatása "valószínűleg kárt okozna" a Bank of England és az RBA közötti jó kapcsolatoknak.

"Az igazi oka, amiért a Bank of England nem teszi lehetővé a megfelelő aranyrúd auditot, és az igazi ok, amiért a jegybank ügyfeleinek soha nem adják meg a finomítói sorozatszámoknak megfelelő súlylistát, az, hogy a Bank of England teljes titoktartást kíván fenntartani az aranyhitelezéssel kapcsolatban, és hogy hol adta el az aranyat," - mondta a szakértő.

Manly szerint az ausztrál kormánynak felül kell vizsgálnia a nemzeti aranytartalékokra vonatkozó megközelítését, mivel az ország aranyipara és infrastruktúrája tökéletesen alkalmas a nemesfém tárolására és kezelésére az ország saját területén. Az RBA könnyen tárolhatja az aranyat Canberrában, Sydney-ben vagy Perthben, ahogy az Orosz Nemzeti Bank Moszkvában és Szentpéterváron tárolja az az ország aranyát.

"Az RBA azon állítása, miszerint Londonban tárolja az aranyat, hogy a London Gold Trading aranypiac közelében legyen, szintén nem meggyőző, mivel a Bank of England most kobozta el a venezuelai központi bank aranyát," - jegyezte meg az elemző.

"Ez egy másik nemzet szuverén aranya, amelyet egy külföldi központi bank őrizetére bíztak. Abszolút rendkívüli, hogy a Bank of England engedett az amerikai kormány és a külügyminisztérium megfélemlítésének," - mondta Manly, utalva arra, hogy a Bank of England elutasította, hogy visszaadja Venezuela aranyát.

Forrás: rt.com

Fordítás: ujvilagtudat

Borítókép: rt.com

Új hozzászólás