Egy második gyárat is építene Magyarországon az autóipari multi

HungaryFirst küldte be 2019. 02. 28., cs - 05:21 időpontban

Egy új, második gyáregységet is felépít Magyarországon az elektromos autókban alkalmazott akkumulátorok gyártásával foglalkozó dél-koreai beszállító, az SK Innovation - számolt be a Reuters, amit később a társaság is megerősített. További újdonságokra is fény derült a vállalat beruházási terveivel kapcsolatban.

A Reuters beszámolója szerint a társaság 845 millió dollárból húzza fel második magyarországi akkumulátorgyárát. A társaság ugyanakkor egyelőre nem közölt konkrétumokat a tervezett gyártókapacitásról és a beruházás ütemezéséről.

Az SK Innovation első itteni gyárának építkezése 2018 elején kezdődött Komáromban és jelenleg is tart. A vállalat 2017-ben jelentette be először, hogy gyárat épít Magyarországon közel 205 milliárd forintból. A társaság honlapján található információk szerint az üzemcsarnok 430 ezer négyzetméteren fog elterülni Budapesttől mintegy 110 kilométerre, Komáromban. Az itt közölt tájékoztatás szerint a tömeggyártás 2020-ban veszi majd kezdetét, ekkor a gyártott akkumulátorok kapacitása 7,5 GWh lesz, ami 250 000 autó kiszolgálására elegendő. Az akkumulátorok harmadik generációs EV-akkumulátorok lesznek, amelyek egyetlen töltéssel akár 500 kilométeren keresztül töltöttséget biztosítanak. A vállalat azt is közölte, a világon elsőként megkezdjük a közepes és nagyméretű NiCoMn-akkumulátorok tömeggyártását is 8:1:1 arányban.

A Mercedesnek és a Volkswagennek is szállító SK Innovation 2018 végén közölte, hogy szeretné megtízszerezni gyártókapacitását 2022-re, annak érdekében, hogy minél inkább profitálhasson az elektromos autók várható elterjedéséből. A társaságnál 2017-ben döntés született egy 3 milliárd dolláros kapacitásbővítésről, amelynek keretében Kínában, az Egyesült Államokban és Magyarországon is gyárat építenek a dél-koreaiak. A 2018 decemberi bejelentés szerint viszont sokkal nagyobb gyártókapacitást akar kiépíteni a vállalat menedzsmentje, a 2018-as 4,7 gigawattóra akkumulátorkapacitást ugyanis egészen 55 gigawattórára növelnék 2022-re. Az SK Innovation növekedési tervei jóval meghaladják az elemzők által még 2017 végén várt értéket. A Nomura Research akkor úgy számolt, hogy a dél-koreai cég gyártókapacitása 29 gigawattóra lehet majd 2022-re.

 

Teljes cikk: portfolio

Új hozzászólás