Kivonulhat a Spar Magyarországról

HungaryFirst küldte be 2019. 02. 28., cs - 09:42 időpontban

A magyar piacról való kivonulással, illetve külföldi — román, ukrán — vendégmunkások alkalmazásával fenyegette meg munkavállalóit a Spar üzletlánc vezetősége, miután kirobbant a Magyar Nemzet által bemutatott bérvita, amely szerint több szakképzett dolgozójuk esetében nem a jogszabályban előírt garantált bérminimumot alkalmazták alapbérként. A szakszervezet által kezdeményezett munkaügyi felügyeleti eljárás mellett az érdekvédők az adóhatóságnál is feljelentést tesznek. Továbbá az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál és az adatvédelmi hivatalnál is bejelentik, hogy a láncnál nyilvánosan megnevezték azt a dolgozót, aki jogi úton már elküldte követelését a cégnek.

Elmérgesedni látszik a bérvita a Spar üzletláncnál. Miután lapunk megírta, hogy felügyeleti eljárást kezdeményeztek az alapbérek jogszerűtlen megállapítása miatt, össztűz alá vették a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) tisztségvise­lőit a multinacionális kereskedelmi cég képviselői, mondván, hazugságokat állítanak a sajtónak, a hivatali feljelentés miatt pedig súlyos következményeket helyeztek kilátásba.

Hetek óta vegzálják a képviselőinket az üllői logisztikai bázison, amióta jeleztük a problémát a munkáltatónak. Ezúttal azt a fenyegetést kapták, hogy amennyiben jogorvoslatot követelünk, és nem állunk le az ügyben, a vélelmezhetően több millió forintnyi elmaradt bérkifizetés, illetve a feltételezett jogszabálysértés miatti elmarasztalás következtében elhagyhatja Magyarországot a Spar áruházlánc.

– mondta a Magyar Nemzetnek a KDFSZ elnöke.

Teljes cikk: Magyar Nemzet

Hozzászólások

Új hozzászólás