Seattle: "Várnak ránk a pezsgős vacsorák"

Varga Géza küldte be 2019. 03. 02., szo - 09:42 időpontban

Orbán Viktor miniszterelnök napjainkban fogalmazta meg a legújabb gazdasági irányelvet: olyan magyar vállalkozásokra van szükség, amelyek külföldről szép hazánkba szivattyúzzák a pénzt. E cikkben egy magyar informatikai startup második lépéséről számolunk be (az első lépésről, a megalakulásról és a fokvárosi kísérleti bevezetésről már korábban is írtunk). Ez az USA-ban bejegyzett vállalkozás éppen ezt a rendkívül rokonszenves kormányzati célkitűzést fogja megvalósítani a szeretett haza mielőbbi felvirágoztatása érdekében. A Feastfox nevű céget alapító atyák hamarabb álltak neki a munkának, mint ahogy az iránymutatás elhangzott, mert az igazán nagy gondolatok egyszerűek, ezért többen is megfogalmazhatják ugyanazt a célt.

 

Seattle: "Várnak ránk a pezsgős vacsorák"
Bill Gates szülővárosát fogja meghódítani a magyar szoftver

A kedvezményes éttermi foglalásokat mobiltelefon segítségével megvalósító szoftvert tavaly kísérleti jelleggel Fokvárosban vezették be s a mutatók lenyűgözőek voltak: minden hónapban 40%-kal több vendéget ültettek az asztalhoz, mint az előzőben. Ezzel az elképesztő teljesítménnyel minden konkurrensüket maguk mögé utasították, ezért reményekkel tele nézhetnek a jövőbe. Az eddigi sikereiket annak köszönhetik, hogy mindig olyan szervezési konstrukciókat alkalmaztak, amelyek segítségével sokkal kevesebb költséggel és nagyobb hatékonysággal tudják elérni az eredményeiket, azaz mert tehetségesebbek és motiváltabbak másoknál. Mint kés a vajban, úgy hatolnak előre, pusztán a szellemi kapacitásra és a munkaszeretetre alapozva. Ma is 10-12 órát dolgoznak a szoftverfejlesztők s ez várható holnap is, meg holnapután is. Ez egyébként már vagy kétszáz éve ismert jellemzője az USA-ban munkát vállaló magyaroknak s a hagyomány - a jelek szerint - kötelez.

A fejlesztők a fokvárosi sikert kívánják megismételni az amerikai városokban, elsőként Seattle-ben. Azért választották ezt a várost, mert az új, amerikai környezetben ez egy áttekinthető, vállalható nagyságrendet képvisel. Mellesleg sok rokonszenves vonása is van Seattle-nek, például ez a legiskolázottabb amerikai város. Olyan emberek születtek itt, mint Bill Gates és Jimmy Hendrix. Rokonszenves az is, hogy a város a magyarság egy igen távoli rokonának, a legutolsó amerikai indián törzsfőnöknek a nevét viseli, miközben az amerikai indiánok népi jelkészlete közeli rokona a magyar hieroglif írásnak. Legyen ez a kevéssé ismert kulturális kapcsolat jó előjele a gazdaságinak!

Amint az egy kezdő vállalkozás esetén természetes, a vállalkozás még nem termel nyereséget, a fejlesztés jórészt a befektetők által biztosított összegből folyik. Ez azt jelenti aprópénzre váltva, hogy már a pénzszivattyú üzemszerű beindulása előtt is öt budapesten dolgozó magyar szoftveres kapja a szép fizetését Amerikából. A tervek szerint ebből a magból egy szoftverfejlesztő vállalat nő ki, amelyik valóra váltja a munkában részt vállalók és a miniszterelnök álmait.

A magam részéről e tervhez egy szerény javaslattal járulnék hozzá: javaslom, hogy a vállalkozásnak legyen saját himnusza s e célra alkalmasnak gondolom a 3+2 együttes Kicsiny falum ... kezdetű nótáját, vagy annak amerikanizált változatát. E dalban ugyanis sajátosan magyar hangulattal körítve elhangzik a rokonszenves "várnak ránk a pezsgős vacsorák" gondolat, ami alkalmassá teszi a vállalati himnusszá válásra. A dolognak persze sok (szerzői jogot érintő, nyelvi, anyagi és egyéb) akadálya is van, de ezek talán leküzdhetőek - ha az ehhez kedvet érző tehetséges magyarok segítenek (a szoftverfejlesztők telefonszáma a szerkesztőségben).

 

Irodalom:

 

Két magyar Dél-Afrikában csinál amerikai startupot, az UBER első befektetője is bízik bennük (Forbes)

Budapesten és Fokvárosban fejleszt étteremajánló mobilalkalmazást Amerikának egy startup (Hungary First)

Javasolt vállalati himnusz: Kicsiny falum, hol születtem én (3+2 video)

Indián-magyar jelpárhuzamokkal foglalkozó cikkek

Rovológia-és-kulinária

Magyar hieroglif írás

Új hozzászólás