55 ezer népies és archaikus szót tartalmaz az újonnan elkészült Nagy magyar tájszótár

HungaryFirst küldte be 2019. 03. 16., szo - 12:16 időpontban

A Kárpát-medence minden régiójának tájnyelvét feldolgozó szótár 1008 oldalon 55.000 népies és archaikus szót magyaráz. A szótár tudományos igénnyel egy kötetbe szerkesztve a nagyközönség számára készült. A nyelvi ismereteken túl a letűnt hagyományos paraszti világ enciklopédiájának is tekinthető A Magyar Nyelv Kézikönyvei sorozat 30. tagjaként megjelenő új kiadvány, mondta el Kiss Gábor főszerkesztő.

Nagy magyar tájszótárban megtalálható a hajdani hiedelmek, babonák szóanyaga is. Ezért a szótár az elmúlt évszázadok művelődéstörténeti ismerettára és a magyar nemzeti műveltség enciklopédiája.

A korábbi tájszógyűjteményeknél szélesebb merítéssel mutatja be a magyar nép- és tájnyelv területi változatosságát, sokszínűségét. További fogódzót jelenthet olyan vizsgálatokhoz, amelyek feltárják egy-egy fogalom, tárgy, élőlény, cselekvés megnevezésének területi sokféleségét.

A bemutatója 2019. március 19-én, kedden 18 órakor lesz a Józsa Judit Galériában (Budapest, 1052 Budapest, Városház u. 1.) A Nagy magyar tájszótár készítésének évtizedes menetét Kiss Gábor főszerkesztő ismerteti. A szótárt bemutatják: Paládi-Kovács Attila néprajztudós, akadémikus; Parapatics Andrea nyelvész; Cs Nagy Lajos és N. Császi Ildikó nyelvjáráskutatók.

A helyszínen a legjelentősebb magyar tájszótárakból kamarakiállítás tekinthető meg.

 

55 ezer népies és archaikus szót tartalmaz az újonnan elkészült Nagy magyar tájszótár

 

MTI nyomán

Új hozzászólás