Hatvanmillió köbméterrel növelik a balatoni vízrendszer kapacitását

HungaryFirst küldte be 2019. 03. 27., sze - 17:19 időpontban

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása miatt korszerűsítésre szorul a Sió-csatorna, melyet a Strabag és a Colas Alterra végez el jövő év végéig. A STRABAG Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt. korszerűsítik a Balaton vízlevezető rendszerét - derült ki a TED-en közzétett közbeszerzési adatokból. A projektet, mely az Országos Vízügyi Főigazgatóság nettó 12,3 milliárd forintos beruházásában valósul meg, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozza.

A korszerűsítésre azért van szükség, mert a vízlevezető rendszer a Balaton vízszinttartásának követelményeit az elmúlt évek szélsőséges időjárása miatt kevésbé tudta teljesíteni. A vízgyűjtőterületen 2013-2014-ben lehullott, átlagot meghaladó mennyiségű csapadék jelentősen megnövelte a tó vízszintjét.

A Sió-csatorna balatoni elégtelen működése nagyfokú belvizet okozott: a víz alatt fekvő földeken lehetetlenné vált a kukorica és a napraforgó betakarítása, súlyos károkat okozva ezzel az ottani gazdáknak. A megemelkedett vízszint a tó parti sávjában (főleg a déli parton) a viharos szél keltette erős hullámzással párosulva elöntéseket okozott és megrongálta a partvédő műveket, strandokat, parti sétányokat is.

Hatvanmillió köbméterrel növelik a balatoni vízrendszer kapacitását
Ábra: kdtvizig.hu

A klímaváltozás miatt aszályos időszakban a minimális vízszintek alatti, nedves időszakban pedig a maximális vízszintek feletti vízállások fordultak elő. Ennek kiegyensúlyozására több víz tározása vált szükségessé a tóban.

Tíz centiméterrel emelkedik a vízállás a csatornában...

 

Még több információ: magyarepitok.hu

Új hozzászólás