Madárritkaságok tűntek fel a Dél-Tiszántúlon

HungaryFirst küldte be 2019. 04. 16., k - 13:52 időpontban

Az utóbbi hetekben élénk a madárvonulás a Körös–Maros Nemzeti Park pusztái felett. Egyre gyakrabban bukkannak fel errefelé a hazánkban ritkán látható fakó rétihéják, és egy örvös rigót is megfigyeltek a szakemberek a Csanádi-pusztákon. Magyarországon négy rétihéjafaj fordul elő. A barna és a hamvas rétihéja fészkelőként van jelen, a kékes rétihéja viszont csak telelni jár hozzánk. A negyedik faj, a fakó rétihéja (Circus macrourus), amely csupán átvonuló madár mifelénk, ősszel és tavasszal néhány tucatnyi példányát figyelhetjük meg a tiszántúli puszták felett.

 

Madárritkaságok tűntek fel a Dél-Tiszántúlon

 

Vonulásuk időpontjára jellemző, hogy március végén jelennek az első példányok (korábban, mint a hamvas rétihéják), s április végéig az utolsó átvonulók is eltűnnek. Magyarországon az egyik legfontosabb vonulási útvonaluk a Dél-Tiszántúlon található. A védett Csanádi- és Vásárhelyi-pusztákon rendszeresen előfordulnak, de csak kis számban – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

 

Madárritkaságok tűntek fel a Dél-Tiszántúlon

 

A tojókat és a fiatalokat nehéz a hamvas rétihéjáktól megkülönböztetni, a hímeket sokkal könnyebb. Ahogyan a neve is mutatja, a fakó rétihéja tollazata fakó, kékes-hamvas árnyalatú. Jellegzetes faji bélyege a szárnyvégeknél található 3-4 fekete színű evezőtoll. Fokozottan védett, pusztuló faj, egyre kevesebb van belőle. Ennek oka egyrészt a vonulási útvonalán tapasztalható nagy vadászati nyomás, másrészt a Száhel-övezet száradása, harmadrészt pedig az, hogy fészkelőhelyén egyre inkább feltörik az utolsó sztyeppi vegetációkat is.

Új hozzászólás