Ugyanaz történik a világgazdaságban, mint a 2008-as összeomlás előtt

HungaryFirst küldte be 2019. 04. 16., k - 14:42 időpontban

A borúsan hangzó The Economic Collapse blog a közelgő recesszió jelét látja abban, hogy az utóbbi hónapokban nagyot nőtt az eladatlan, raktáron maradó termékek mennyisége a világban. Ez történhet akkor, amikor a cégek még az általánosan jó gazdasági hangulat miatt a korábbi mennyiségben igyekeznek termékeket dobni a piacra, majd hirtelen mindezen termékek a raktáraikban maradnak.

Januárban 7,7 százalékkal nőttek a készletek az amerikai gazdaságban. A tartós fogyasztási termékek esetében, például a hűtők vagy tévék esetében a növekedés még nagyobb, 11,7 százalékos volt januárban az előző év januárjához képest.

Ilyen esetben a kereskedők elkezdenek kevesebb terméket rendelni a gyártócégektől, így a kereslet csökkenése fokozatosan átgyűrűzhet a termelésbe. További kedvezőtlen jelekről, például a szállítások gyengélkedéséről, az ipar második hónapja tartó gyengüléséről vagy a szélsőséges időjárás miatti mezőgazdasági nehézségekről olvashatunk e cikkben. A cikk szerint az biztos, hogy az USA gazdasága számára 2019 elég gyenge év lehet, de eközben a gazdaságpolitika eszközei egy recesszió enyhítésére viszonylag szegényesek.

Az IMF szerint legalábbis most kevésbé állnak rendelkezésre azok az eszközök, amelyekkel a 2008-as csatát a gazdaságpolitikák megvívták. Gondoljunk csak az alacsony kamatokra és sosem látott mértékű adósságot maga előtt görgető országokra, különösen az USA-ra.

 

hunhir.info

Új hozzászólás