Húsvéti terror Srí Lankán

HungaryFirst küldte be 2019. 04. 21., v - 10:07 időpontban

FRISSÍTÉS:

Rengeteg halott van a húsvét vasárnapra időzített iszlamista terrortámadás-sorozatban Srí Lankán! Eddig a 8. robbantásnál járunk! Keresztény templomokat, húsvéti miséket és szállodákat robbantottak fel Srí Lankán feltehetően szélsőséges iszlamisták! A halottak száma 200 felett lesz szerintem... (VilagHelyzete)

Templomoknál és szállodákban robbantottak húsvét vasárnap Sri Lankán. A csendes-óceáni szigetországban legalább hat robbanást jelentettek, amelyeket nagyjából egy időben hajtottak végre. A fővárosban Colombóban egy templomot és három szállodát támadtak meg, de négy másik településről is jelentettek robbantásokat egy-egy templomnál.

Beszámolók szerint a támadók a főváros legjobb szállodáiban robbantottak, az egyik helyszínen az ebédlőben rejtették el a pokolgépet. A templomoknál a húsvétvasárnapi mise alatt hozták működésbe a bombákat, amikor sok hívő volt az épületben.

A merényletsorozatnak hivatalosan legkevesebb 130 halálos áldozata és több mint 400 sebesültje van, de ezek a számok várhatóan nőnek, ahogy egyre pontosabb információkat közölnek a hatóságok. A merényleteket egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta magára. Sri Lanka miniszterelnöke összehívta az ország biztonsági tanácsát. (VilagHelyzete)

 

Három katolikus templomot és három szállodát ért szinte egyidejű robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták nagy számban megfordulnak.

Legkevesebb 156 ember meghalt, további több mint 400-an pedig megsebesültek - jelentette a helyi média részben a rendőrségre hivatkozva. Friss jelentések szerint a halálos áldozatok között legkevesebb 35 külföldi van.

Húsvéti terror Srí Lankán
Fotó: The Times of Israel

Colombóban egy Szent Antalról elnevezett templomot ért támadás. A két vidéki: a fővárostól északra lévő Negombo város Katuvapitijai Szent Sebestyén-temploma, a másik pedig a keleten lévő Batticsaola városban van. Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel - közölte a szálló egyik tisztségviselője.

A pokolgépet az étteremben helyezték el. Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként.

Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát. A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak. Bizonyos katolikusokat azonban rossz szemmel néznek többen, mert támogatják, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki: a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban.

Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt. A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban. II. János Pál pápa 1995-ben, Ferenc pápa pedig 2015-ben látogatást tett Srí Lankán.

 

MTI nyomán

Új hozzászólás