Magyar cégek kapták a Budapest-Varsó vasútvonal tervezését

HungaryFirst küldte be 2019. 05. 08., sze - 13:19 időpontban

A kizárólag magyar cégekből álló NSV Varsó Konzorcium nyerte azt a közbeszerzést, amely két év alatt nettó 1,1 milliárd forintért készíti el a Budapest—Pozsony—Brünn—Varsó nagy sebességű vasútvonal megvalósíthatósági tanulmányát - írja a Magyar Idők. 
A projekt megvalósításáról szóló tavaly őszi politikai döntéskor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt jelezte, hogy elképzelhető akár EU-s hitel bevonása is a projektbe.

A tavaly ősszel kiírt közbeszerzési eljárásnak most lett meg az eredménye és ennek kapcsán a friss cikk főbb információi: 

  • A feladat a négy visegrádi ország összekötése egy 700-900 kilométer hosszú, végig új nyomvonalon haladó pályával, amelyen óránként legalább 250 kilométeres sebességgel kell haladniuk a vonatoknak, de kiszámolják a 300, illetve 350 kilométeres sebességhez tartozó paramétereket is.

  • A cél az, hogy a leendő vasútvonalon évente legalább 500 000 utast szállíthassanak.

  • A létesítmény négy visegrádi ország három fővárosát (Varsó, Pozsony, Budapest), illetve a csehországi Brünnt köti össze és a tervek szerint csak ezeken a helyeken állna meg a vonat

  • A tervezőknek speciális műtárgyakkal, egyebek mellett folyami hidakkal kell számolniuk. A leendő pálya Pozsony alatt lép át a Duna, és Ostrava térségében az Odera felett, de emellett nagy forgalmú közutak keresztezésénél, városi környezetben, nehéz domborzati viszonyok között felüljárók, hidak, alagutak létesítését is mérlegelik majd.

  • A vonalra nagy sebességű járműszerelvényeket kell majd beszerezni, amelyek a hagyományostól eltérőek, nagyobb teljesítményűek és kapacitásúak.
 

A teljes cikk a portfolio.hu oldalán található!

A borítókép illusztráció, forrása: youtube.com

Új hozzászólás