Magyarországon tartott előadást Yuval Noah Harari

HungaryFirst küldte be 2019. 05. 09., cs - 11:27 időpontban

Magyarországon tartott előadást Yuval Noah Harari. Csak azért osztom meg ezen nem éppen pártatlan portál cikkét, mert jó kérdések merülnek fel Harari témái között.

A modern nacionalizmust nem szabad a régi nemzetállamokkal összehasonlítani. A nemzetek nem törzsek, a nacionalizmus nem törzsi gondolkodás.

– szögezte le. A mai nemzetállamok egymás számára idegen emberekből állnak, ugyanakkor ezt ő megkülönböztette a külföldiek fogalmától.

Míg az idegenek ugyanazt a nyelvet beszélik, úgy néznek ki, úgy viselkednek, mint mi, a külföldiekhez való viszony kialakításában komoly feladata van a nacionalizmusnak. De ez csak a nacionalizmus könnyű része, a bonyolult az, hogy valahogy elérje egy nemzet: nem szabad gyűlölni az idegeneket.

Harari azt is elmondta, nem szabadna gyűlölnünk egymást, még a politikai ellenfeleinket sem, ugyanis ebben az esetben az emberek azt kezdik hinni, bármi megengedett, a társadalom törzsekre szakad.

Erős nemzeti érzelmek idején diktatúra, polgárháború alakulhat ki, nehéz a demokrácia fenntartása.

A jó nacionalizmus meggyengült, de xenofóbiában nincs hiány, mindenki gyűlöli az idegeneket. Európából hiányzik a szeretet.

Az amerikai társadalmon belül például akkora a gyűlölet, hogy ott jobban utálják egymást, mint a kínaiakat vagy az oroszokat. Ma azok a vezetők, akik nacionalistának mondják magukat, ha látják, hogy keletkezik egy seb a nemzet testén, nem bekötözik azt, hanem elkezdenek turkálni benne, hogy elmélyítsék azt. A nemzet közelebb áll a globalizmushoz, mint a törzshöz – mondta. Azonban hangsúlyozta, senki nem akar globális kormányt felállítani.

A fő üzenete tehát az, hogy nem kell választani a globalizmus és a nacionalizmus között, globális kooperációk nélkül ráadásul nem lehet megbirkózni a XXI. század kihívásaival. Harari azzal zárta előadását, hogy a következő választásokkor mindenki tegye fel a kérdést, van-e a megválasztandó politikusnak válasza azokra, hogy ha megválasztjuk, milyen lépéseket fog tenni a nukleáris fenyegetés, a klímaváltozás ellen, illetve mihez fog kezdeni a modern technológiával. mi a víziója 2050-re.

 

Magyarországon tartott előadást Yuval Noah Harari

 

Nézői kérdésre válaszolva Harari az álhírekről azt mondta, csak a technológia új, maga a fake news nem. Lehetne az igazi híreket is terjeszteni, ugyanakkor a kormányoknak és a techóriásoknak is van felelősségük ebben, nekik is védeni kellene a választópolgárokat.

A techcégek meghekkelik a homo sapienst és elvonják a figyelmét.

– mondta. Megkérdezték tőle, ő milyennek látja a világot 2050-re.

Lehet pokol, lehet mennyország – és a kettő között bármi.

 

VilagHelyzete

Új hozzászólás