Salvini lehet Olaszország új elnöke?

HungaryFirst küldte be 2019. 05. 10., p - 07:52 időpontban

Az 5 csillag mozgalom tüntetőleg kivonult a kormányülésről, úgy tudni Salvini és Luigi Di Maio szóba sem állnak egymással – hangzott el az M1 csatorna római tudósítójától. A legutolsó kormányülésen a vitát egy államtitkár ügye robbantotta ki. A liga politikusa korrupció gyanújába keveredett és az öt csillag mozgalom a lemondását szorgalmazta.

A Liga megpróbált ellenállni, végül a miniszterelnök döntött. Visszavonta a kinevezését az államtitkárnak, addig amíg nem tisztázódik a helyzet. A viták mindennapossá váltak a gazdaságtól kezdve a migráció kérdéséig. Akármit állít az egyik párt a másik azonnal megtámadja őt.

Az európai parlamenti választások végeredménye az lehet az olasz sajtó feltételezése szerint hogy ha Liga tíz tizenöt százalékkal megelőzi az Öt csillag mozgalmat akkor kormányátalakítás vagy esetleges kormányválság is elképzelhető. Optimistábbak szerint az európai parlamenti választások után helyre fog állni a béke a két kormányszövetséges között, annál is inkább mivel ennél jobb pozícióban nem tudnának lenni.

Az olaszok többsége továbbra is támogatja az Öt csillag mozgalom és a Liga kormányát, különválva viszont mindketten gyengülnének. Az olasz államfő Sergio Mattarella elkészítette a vész forgatókönyvet is. E-szerint ha kormányválságra kerülne sor az európai parlamenti választások után Olaszországban, átmeneti kormány lehetne, majd előrehozott választások. De ha annyira jó hogy szerepelne a Liga az európai parlamenti választásokon akkor egyenesen Matteo Salvinit bízná meg kormányalakítással az olasz államfő – mondta a tudósító.

 

Új hozzászólás