Székesfehérvár, a fecskebarát város

HungaryFirst küldte be 2019. 05. 10., p - 14:35 időpontban

2010-ben drasztikusan megcsappant a fecskék száma hazánkban. Akkor félő volt, hogy ha nem változik gyorsan valami, 2020-ra teljesen eltűnnek ezek a roppant hasznos madarak az országból. 2010 óta, hála az akkori figyelmeztetéseknek, nem csökkent a fecskeállomány, de nem is erősödött vissza. Még mindig több, mint egymillió egyed hiányzik ahhoz, hogy a régi fecskeállomány darabszámát elérjük.

Sok település számos eszközzel küzd azért, hogy a fecskeállomány gyarapodjon. A Vas megyei faluban például műfészkeket készítettek és telepítettek a helyiek, a budapesti Tóth Tamás nagy állat- és madárbarát pedig létrehozott egy facebook csoportot Mentsük meg a fecskéket! elnevezéssel, amihez rengetegen csatlakoztak.

Most a székesfehérvári polgármester Cser-Palkovics András is új kezdeményezésről adott hírt közösségi oldalán:

Lassan hazatérnek a fecskék, s most már lesz is hova hazatérniük. Célunk az, hogy fecskebarát város legyen városunk. Közösségi tereken, magas épületekhez, iskolákhoz fogunk kihelyezni műfészkeket a fecskék számára. Ezekkel szeretnénk az ökoegyensúlyhoz hozzájárulni. Fecskék, várunk benneteket Székesfehérváron.

– mondta a polgármester. A kezdeményezést a helyiek nagy örömmel fogadták. A város várja a fecskéket.

 

Székesfehérvár, a fecskebarát város

 

Sokszínű Vidék

Új hozzászólás