Mindenkit megelőztünk Európában!

HungaryFirst küldte be 2019. 05. 15., sze - 17:53 időpontban

Az idei első negyedévben kirobbanó formában volt a magyar gazdaság, ezzel pedig sikerült az Európai Uniós növekedési rangsor élére kerülnünk. Azon országok közül, akik ma közzétették adataikat, egyik sem tudott megelőzni minket sem az éves, sem a negyedéves növekedési rangsorban. Két ábra arról, hogy Magyarország 2019 első negyedévében Európa élére tört - írta a Portfolio.

Ma reggel tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal az idei első negyedéves előzetes GDP-adatot, ami meglepetést okozott, hiszen a magas várakozásoknál is gyorsabb ütemben, a szezonálisan és naptárhatással igazított éves mutató szerint 5,2%-kal bővült a GDP. Ez a második legnagyobb szám 1996 óta, amióta összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre. (A legmagasabb adat sem régi, tavaly a harmadik negyedévben mért 5,3%-ot a KSH.)

Két órával a magyar adatot követően az Eurostat publikálta az összesített európai növekedési számokat, amelyben a 28-ból 20 tagország statisztikái szerepeltek.

Rajtunk kívül nagyon erős negyedéve volt még több másik régiós országnak, köztük Lengyelországnak, Romániának és Bulgáriának is. (Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a dinamikus román növekedéshez továbbra is jelentős külső és belső egyensúlytalanság társul, így fenntarthatósága erősen megkérdőjelezhető.)

 

Portfolio nyomán

Új hozzászólás