Elment a legenda, aki gyerekként lefutotta a vonatot, majd a világot!

HungaryFirst küldte be 2019. 05. 24., p - 08:52 időpontban

Szomorúan olvastam a hírügynökségi hírt, kaliforniai otthonában 86 évesen elhunyt Tábori László, az ötvenes évek legendás futója, aki három világcsúcsot állított fel. Az 1956-os olimpia után disszidált. Az USA-ban az év edzője címet is elnyerte, ami el se tudjuk mekkora elismerés odaát.

Élete olyan regényes, mint a magyar történelem, így ezért nem is próbálom még a főbb állomásait sem felvázolni, inkább egy jelenetet, amely megadta a kulcsot, hogy honnan szerezte azt az elképesztő erőt, elszántságot, kitartást, amelynek köszönhetően - az istenadta tehetségén túl - eljutott a csúcsra.

Elment a legenda, aki gyerekként lefutotta a vonatot, majd a világot!
Tábori László

A Felvidék visszacsatolása után Kassáról Abaújszántóra került vasutas fia rendszeresen kijárt a pályaudvarra, kis kamasz volt, s kedvenc szórakozása volt, hogy versenyre kelt az induló vonattal. A gőzös amint erőre nyert mindig megelőzte a váltó előtt, a masiniszta meg bő gőzt eresztett a mezítlábas Jesse Owensre. Telt múlt az idő, a kis srác nagyobb srác lett, s erősödött, gyorsult. Egyszer csak hamarabb ért a váltóhoz, mint a vonat. A masiniszta annyira elképedt, hogy még gőzzel is elfelejtette lefújni. Jegyezzék meg jól a nevét, Talabircsuk Lacika, az az Tábori László.

A vasutas fia aztán, mint a mesében van eljutott Budapestre, szárnyai alá vette Náczi bácsi (Iglói Mihály), aki ékkövet csiszolt a nyers gyémántból, aki Iharos és Rozsavölgyi társaságában a világ egyik legjobb középtávfutójává érett. Tízezrek tomboltak futásaik alatt, olyan hangulatot teremtve amelyet Dzsudzsákék legfeljebb a tévében látnak, vagy ha elutaznak Dél-Amerikába...

Ezt a karriert törte ketté 1956. Az USA-ba emigrált az olimpiáról, ahol tovább futott, de korábbi sikereit nem sikerült megismételnie. Miután vissza vonult mérnökként dolgozott, majd edzősködött, több világhírű futót köszönhet neki az atlétika. Sportszer boltott is nyitott - a rendszerváltás után Miskolcon is megjelent a Tábori sport, s ma is üzemel a Tábori pizzéria, egyik közeli, ugyancsak tehetséges futó rokonának köszönhetően, de ez már egy másik történet.

Aki kíváncsi a részletekre az olvassa el Kő András Tábori és a többiek című kötetét. Laci bácsi amikor Miskolcon járt vagy tíz éve megtisztelt egy dedikált példánnyal. Ma is féltve őrzött kincs.

Laci bácsi, nyugodj békében!

Archív fotóalap: internet

 

Kazi világa blog

Új hozzászólás