Tétova gondolatok a kunokról (is)

HungaryFirst küldte be 2019. 06. 14., p - 05:34 időpontban

Amennyiben képzeletbeli utazást tennénk a XIII. század második felében, kun származású uralkodókat kutatva, akkor magunk is meglepődnénk a bőséges királyi, szultáni vagy fejedelmi felhozatalon.

Itt van rögtön Kun László, aki 1272 és 1290 között volt magyar király vagy Bajbarsz szultán, aki 1260 és 1278 volt ura Egyiptomnak, de nem hagyhatjuk ki a sorból Basarab havasalföldi fejedelmet sem, aki uszkve 1270-ben született.

Akaratlanul is elgondolkodik az ember, hogy mi lett volna, ha erőiket egyesítik a kunok, és létrehoznak az elveszett Kumánia helyett egy új világbirodalmat…

 

Tétova gondolatok a kunokról (is)

 

Ám a történelem nem ismeri a „ha” fogalmát!

Modellezhetjük a múltat, bölcs eszenciákat gyárthatunk, de attól az elmúlt idő nem változik. Csak ki-ki, a maga kútfeje után álmodozhat és találgathat. Egyetlen dolgot, azonban el kell fogadnunk:

A történelem, figyelmeztetés és tanulság a jelennek, aminek ismerete leginkább arra szolgál, hogy a múltunkból tanulhassunk és hasznát vegyük az őseink által megtapasztalt tudásnak.

És még valami!

A históriát minden kor és társadalmi vezető rétege a saját szája íze szerint formálja s igazolja vele saját önös érdekeit.

Várjunk csak! Hogyan is tanultuk?

„Jaj, annak a népnek, amelynek idegenek írják a történelmét!”

És azt hiszem, hogy ebben a kérdésben teljesen mindegy, hogy az ember magyar vagy kun!

Hej, hogy a kunoktól milyen messzire, vagy az igazsághoz milyen közel is jutottunk...

 

Zetényi-Csukás Ferenc

Új hozzászólás