Az igazság színe és visszája - Horthy Miklós és Koszorús Ferenc igazsága

HungaryFirst küldte be 2019. 07. 06., szo - 07:06 időpontban

„Horthy és a magyar katonák akciója volt a Hitler által megszállt Európában az egyetlen eset, ahol egy Németországgal szövetséges ország reguláris hadseregét arra használták fel, hogy megmentsék a zsidókat. Ilyesmit képtelenségnek tartottam; azt hittem, téves jelentésről van szó, vagy álmodom – de néhány héttel később Lakatos Géza kitiltott engem Magyarországról.”

(Adolf Eichmann náci vezető vallomása az 1961-es jeruzsálemi perében).

 

Ma Szegeden a Nemzeti Hadsereg 100. évfordulójának tiszteletére rendezett konferencián (13 h-tól) és Budapesten, a Dohány utcai emléktáblájánál is (11 h-tól) emlékezik meg Koszorús Ferencről a Horthy Miklós Társaság.

Koszorús Ferenc fiának, egy budapesti kávézóban mutattak be néhány esztendeje. Kézfogásunk után újraéledt bennem a múlt, megelevenedett előttem egy hetvennél is több esztendővel ezelőtti esemény, amikor Koszorús Ferenc vezérkari ezredes 1944. július 5-6-án, Horthy Miklós kormányzó parancsára Európában egyedüliként reguláris haderőt vetett be a németekkel és kiszolgálóikkal szemben, amelynek eredménye 250 ezer magyar-zsidó polgár megmentése volt.

… majd másfél hét után:

„1944. július 18-án Horthy Miklós kezdeményezésére a magyar kormány ajánlatot tett a nem deportált zsidó származású magyarok (különösen a gyermekek) külföldre történő kitelepítése érdekében (főként Palesztinába és Svédországba). A nemzetközi segélyszervezeteket, a koncentrációs táborokba irányuló segélyszállítmányok küldésére, ösztönözte Svájc budapesti külképviseleténél. A kezdeményezés elbukott, mivel az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság politikai okokból sokáig késlekedett a döntéssel és így a hadi helyzet változása miatt végül nem kerülhetett sor az akcióra.”

Szóval a Szövetségesek késlekedése miatt bukott el 40 ezer zsidó kisgyermek megmenekítése! Ám, mit is mondott évekkel ezelőtt Horthy Miklós felajánlásáról a legnagyobb zsidó szervezet?

A Jad Vasem (Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága) szerint:

„A kudarc ellenére a Horthy-ajánlat jelentős hatással volt a magyarországi zsidómentő tevékenységre.” Azután ez a kijelentés is átalakult…

…amíg a presszóból az autómig sétáltam, csendesen esni kezdett az eső, és én közben jöttem rá, hogy nincs semmi, ami jobban változna – mindig az aktuális érdekek szerint – mint a múlt...

Már nem is ismétlem, hogy Magyarország kormányzóját a háborús bűnösök nürnbergi perében meg sem vádolták, csupán tanúként hallgatták ki.

Az eső esett, s én bízva-bíztam abban, hogy előbb vagy utóbb, de lemossa a hamisságokat.

Az igazság színe és visszája - Horthy Miklós és Koszorús Ferenc igazsága
A szerző fotója

S, akkor majd a Budai Várban vitéz nagybányai Horthy Miklós egész alakos, lovasszobrát avatjuk majd, ahol velem együtt, te is ott leszel az utolsó sorok egyikében. Nem mondunk mi semmit, csak örömmel összenézünk, de a szoboravatást követő fogadáson már nem veszünk részt. Egymásba karolva megyünk le a meredek budai úton, és úgy, mint egykor; Koszorús Ferenc fiával, vagy Horthy Miklós menyével, csak kezet fogunk...

...és csak élvezzük majd, ahogyan a hátunkat veri az eső... A tiszta, áztató eső. Isten áldja Horthy Miklós és Koszorús Ferenc emlékét!

 

Zetényi-Csukás Ferenc; Horthy Miklós Társaság elnök

Új hozzászólás