Egy tv-riport margójára

Turi Török Tibor küldte be 2019. 08. 18., v - 17:10 időpontban

Egy tv-riport margójára (végére is jó…)

 

Az agy teremtette Istent, vagy Isten az agyat a hozzávalókkal – tehát az embert? Ki volt előbb: a tyúk vagy a tojás? De a Mindenható sem tyúk, sem tojás, ha még meg is tudta előzni mind a kettőt… A baromfinak is van agya – lehetséges, hogy Isten-gyártáson spekulálnak ők is? Vagy, ha már elkészült, templom építésén agyalnak? Imahely a lónak, denevérnek, óriásteknősnek stb.? Nem minden agy tud Istent gyártani, még a mienk sem igazit.

Nem lehetünk olyan hálátlanok a Teremtővel szemben, hogy azt mondjuk: te találtál ki, ezért hálából én is kitalállak. Ez olyan, mintha anyámnak úgy viszonzom jelenvalóságom, miként én is megszülném őt…

Szem híján nem látunk, nyelv nélkül nem ízlelünk, fül nélkül nem hallunk – agy nélkül semmi sincs, de Isten sincs! Akkor agy kell a hithez, csak élő örülhet Istennek, a holt már ne számítson senkire, semmire?

Az öt érzékszerv központja még a hatodikat is kiszolgálja: az isteni hitet (ha már ő gyártotta…). Ez lenne az az érzékünk, melyet hisznek is, nem is, mint az Üdvözítőt. Erre a receptorra ráfogunk mindent, de főként az intuíciót, az isteni sugallatot. Ha szondáink nem tudnak a materiális világban eligazodni, akkor jön a spirituális, a hatodik? Jön-jön, de hogyan működik? Jogos a kérdés, ha már az előző ötről annyi mindent tudunk, morzsányit erről is illene…

Erre sem a biológus, kémikus, neurológus vagy agysebész nem tud válaszolni. Marad a pap, hiszen ez már az ő mestersége. De ő hogyan tudja nálamnál jobban, hiszen őt is anyaszülte, nem találkozott Istennel, de angyalkákkal sem!

A tudósok arról beszélnek, amihez értenek, mert tanáraik értőn magyarázták nekik, megtanulták az iskolapadban, a laborban, a boncasztalnál.

Istent, vagy fiát még nem láttam katedránál. Üres a tanári szék, de az osztály tele van…

Levizsgáznak oktató nélkül, olyan könyvekből amiket egymásnak írtak…

Miért is olyan elvont ez a hatodik érzék!? Legalább kicsiny hús-vér volna benne, hogy a sok belemagyarázó elmenne munkából élni, vagy – a fanatikusabbja – éhen halni.

Hitből élni jó üzlet, mert a haláltól félünk a legjobban. Kik balzsamot kennek félelmünkre, kik füstölőkkel bódítanak, hogy beleringathassanak kipárnázott világunkba, nem olcsón teszik! A tudat manipulálása nagyobb biznisz a banki uzsoránál, népek fegyveres kifosztásánál.

Miért is írtam le mindezeket?

Televíziós műsor alkalmával a riporter hölgy megkérdezte:

Tibor, ön vallásos?

Nem.

Lefagyott a permanens üdv arcáról.

– … – ez ő – majd én:

Hiszek Istenben kedves, de nem vagyok vallásos.

Szája és szemei a korábbi alakzatban tündököltek, arca két kis gödröcskéje jelezte visszanyert nyugalmát: „még sem oly ELVETEMÜLT ez a Turi Török…

 

                                                        Turi Török Tibor

Új hozzászólás