Kulturális autonómiát adna a magyaroknak Dăncilă?

HungaryFirst küldte be 2019. 09. 18., sze - 18:40 időpontban

A Dăncilă-kabinet felvett az agendájába egy törvényjavaslatot, mégpedig azt, amely kulturális autonómiát biztosítana a kisebbségek számára, és elfogadná a kisebbségek szimbólumhasználatának jogát.

Ez nem valamiféle új törvény, még a Tăriceanu-kormány terjesztette be a parlamentbe 2005-ben, és hát – mondani sem kell – azóta nem sokan tolongtak elővenni, az RMDSZ-t leszámítva.

A Stiripesurse úgy tudja, hogy a Dăncilă-kormány most – még a tél beállta előtt – benyújtaná a parlamentbe, ahol a képviselőház döntő szavazására vár.

Korodi Attila, a képviselőházi RMDSZ-frakció vezetője elmondta, hogy Viorică Dăncilă miniszterelnök nem kereste meg a Szövetséget ez ügyben. Korodi amúgy meglehetősen szkeptikus ezzel kapcsolatban.

Az RMDSZ diverziónak tartja, amennyiben a kormány valóban benyújtja a törvénytervezetet.

A törvényt a Tăriceanu-kormány nyújtotta be, a Dăncilă-kormánynak semmi köze hozzá, az, hogy most esetleg el akarnák fogadni, az diverziókeltés. Az RMDSZ abban érdekelt, hogy egy nyitott, erős többséggel vitassa meg, és fogadtassa el ezt a törvényt. Semmilyen feltétel nem teljesül. Nincs stabil politikai többség a politikai életben, és nem is nyitott. Gondoljunk csak az Úz-völgyére! Ami most van, az csak diverzió.

– mondja a képviselő.

 

Forrás: Transindex

Új hozzászólás