Visszatelepedtek Magyarországra a nagyragadozók

Kovácsi Sándor írta 2020. 08. 11., k - 19:53 időpontban

A két évvel ezelőtti nagy medvehajsza idején – amikor Hevestől Csongrád megyéig szaladt az elhamarkodottan Robinak keresztelt nősténymedve, nyomában természetvédelmi őrökkel, rendőrökkel, helikopterekkel – jóformán mindenki értesülhetett róla, hogy Magyarországra visszatértek a nagyragadozók, és maradni is fognak. Minap is tapasztalható volt jelenlétük, hiszen farkaskölyköt videózott le egy erdész, medvenyomot azonosítottak a Mátrában, de előtte bocsokat is lefilmeztek Pásztótól nem messze - írta az Index.

A nagyragadozók jelenléte évtizedeken keresztül bizonytalan volt. A medve magyarországi kipusztulását a 20. század elején könyvelték el, a farkasok, hiúzok eltűnését a század közepére tették, bár szórványosan még láttak egy-egy állatot. Ezek az észlelések az 1980-90-es években szaporodtak meg. A 2000-es évektől fogva pedig biztossá vált, hogy a farkas és a hiúz szaporodik is erdeinkben – mondta a hvg.hu-nak Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője.

Visszatelepedtek Magyarországra a nagyragadozók
Fotó: BNPI / Kozma Attila

Hiúzból most pár tucatnyi élhet a Börzsönyben, a Mátrában az Aggteleki-karszton és a Zemplénben összesen. A három faj közül ez volt az, amely – ha csak kis egyedszámban is, de – mindig jelen volt.

A farkasoknál most csak a Bükk-fennsík területén tudnak két-három szaporodó falkáról. A szakemberek szerint a nemzeti park területén legalább hat falka élhet, a fennsíkon kívül egy az Aggteleki-karsztban, kettő a Zemplénben, de ezen a télen a Börzsönyben is felbukkant egy farkas.

A medve viszont nem szaporodik Magyarországon. “Ha fel is bukkannak bocsos medvék, azok mind felvidékiek", csak a territóriumuk lóg át a határon, a területének központja nem itt van.

A nagyvadak visszatérését Bakó Botond az emlékezetes tátrai szélviharok okozta fapusztulásokat és a hazai csülkös vadállomány (szarvas, vaddisznó, őz) bőségét említette lehetséges okként. “Ezek a nagyragadozók erdőlakó fajok, a fadöntésekkel eltűnt a tető a fejük fölül, és elindultak délnek.” Nálunk pedig a túltartott erdőkben bőven találnak maguknak táplálékot, és maradnak.

“A legfontosabb, hogy egyetlen egy hazai nagyragadozó sem tekinti zsákmánynak az embert, nem fog rá vadászni” – mondta Bakó Botond. Gyakran úgy sétálunk el egy-egy farkas vagy medve mellett, hogy nem is sejtjük, hogy 10-50 méterre ott van az állat, ettől függetlenül nem mindegy, melyik nagyragadozóról beszélünk.

Új hozzászólás