Idén eddig 1,4 hektárnyi hulladék sodródott be az országba a Tiszán

Kovácsi Sándor írta 2020. 08. 15., szo - 19:00 időpontban

A tavalyi összes szemétmennyiség öthatodát is eléri a Tiszán és mellékfolyóin eddig Magyarországra sodródott hulladék – írja a hvg. Kiskörénél két szeméthullámot észleltek, amiknek a kiemelése hónapokig tart. A szennyezés zöméért felelős szomszédok némelyike a füle botját sem mozgatja a magyar kérésekre. Idén eddig már 1,4 hektárnyi hulladék sodródott be az országba a Tiszán és a mellékfolyókon, míg tavaly összesen 1,7 hektárnyi érkezett – írja a Népszava.

A lap szerint idén alig egy hónapig volt tiszta a folyó a kiskörei vízlépcsőnél, február elején és július végén is jött egy-egy szeméthullám, amit hónapokig tart kiemelni. A szemét a zömmel Ukrajnából, Romániából, és kisebb részben Szlovákiából, valamint a Tisza felső-magyarországi részéről érkezik. Amit pedig nem gyűjtenek be vagy akad fel az Anyaország területén, az a szeméthullám továbbhömpölyög a Délvidék felé.

A kiskörei vízügyi dolgozók zöme ilyenkor a szemétszedésre koncentrál saját hétköznapi munkája helyett: kiemelik a szemetet és műanyagot, uszadékfát válogatnak. A lap szerint a kármentesítés költségei teljes mértékben Magyarországot terhelik, sem a szennyező, sem szennyezéstől megmenekített szomszédok nem járulnak hozzá.

A szemét miatt Áder János köztársasági elnök július elején levelet is írt a román és az ukrán államfőnek, hogy hiába ígértek intézkedéseket, továbbra is jön a szemét. A lap úgy tudja, hogy a levélre csak Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnök válaszolt, aki a júniusi hatalmas árvíz nyomán keletkezett károkat okolta, és jelezte, hogy komplex árvízvédelmi stratégia kidolgozását kezdeményezte.

Szegeden a frissen átadott a tiszai Partfürdő kikötőjének stégeit a felhalmozódott hulladék miatt bontani kényszerülnek, a fennakadt szemét a hajóbeállókat is megrongálta. A szeméthalmok most a part mentén haladnak tovább, veszélybe került a vitorlás kikötő és a strand is.

 

Források: időkép; hvg.

Új hozzászólás