Radisics Milán rövidfilmje tarol a nemzetközi fesztiválokon!

Wertheim László írta 2021. 01. 17., v - 13:38 időpontban

Radisics Milán, az ismert hazai fotós tavaly februárban debütált első rövidfilmjével, az Art of Pollution című alkotással, amit 2020-ban már 12 nemzetközi fesztiválon díjaztak. A film szeptember 15-én megnyerte a Gödöllői Természetfilm Fesztivál szakmai fődíját, majd az ősz folyamán ezt követték a további nemzetközi sikerek. A világ minden tájáról érkeztek az elismerések.

Radisics Milán ismert hazai fotós. Rendszeresen dolgozik a National Geographic magazinnak. 2019-ben ő volt a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat Nagydíjasa, a szennyezésről készült fotósorozatait pedig tavaly az amerikai POYi-n, Siennában és idehaza is díjazták a 38. SajtóFotón.

A film légi felvételeken keresztül, egyedi perspektívából, absztrakt módon mutat be különböző szennyezett területeket Európa-szerte. A mindössze 3 perc 40 másodperces műben látványosan, szinte művészien kerülnek bemutatásra a zagytározók, bányák és hulladéklerakók, amelyek a megnövekedett igények és az ipari túltermelés eredményei.

Hiszen a fejlődéshez szükségünk van villanyáramra, rézre, alumíniumra, acélra, műtrágyára vagy éppen tisztító- és mosószerekre, azonban ezeknek a termelése rengeteg melléktermékkel és hatalmas hulladékkal jár, amelyek elképesztő mértékben szennyezik a bolygónkat. Ezen szennyezett területek új perspektívából való bemutatásával arra akart rávilágítani az alkotó, hogy mennyire nem figyelünk oda a környezetünk megóvására, és hogy mennyi olyan hely van a földön, amiket a legtöbben nem látunk, így nem is tudjuk, hogy milyen barbár módon pusztítjuk az élőhelyünket.

Az ábrázolásban azonban óriási kettősség rejlik, így, miközben nézzük a filmet, azt érezhetjük, hogy különböző színekben tündöklő területek egyszerre csodálatosan gyönyörűek, mégis borzalmasan elkeserítő látványt nyújtanak. Végül óhatatlanul felmerül bennünk a kérdés, hogy valóban ilyen művészi módon pusztítjuk a Földet?

A hangulat megteremtésében nagyon nagy szerepe van a meglepő képi világgal tökéletesen rezonáló zenének, Kalmus Felician magyar csellóművész Agung című számának, amely kiemeli, és még hatásosabbá teszi a film mondanivalóját.

Az alkotás díjakat nyert a Barcelonai Filmfesztiválon, az Indie Short Awardson Szöülban, a Berlin Flash filmfesztiválon, a Nature Without Bordersen a Delaware-i Nassauban, valamint a Best Shorts Competitionön, az Indie Short Festen és az Independent Short Awardson Kaliforniában. Emellett vetítési programba választották az Italia Green Festivalon, az oregoni McMinnville Short Film Festivalon, a kaliforniai The Impact DOCS Awardson, valamint a szintén kaliforniai Venice Shortson.

Online Videó
The name of the author/owner
Felician Kalmus

Új hozzászólás

Forrás neve
Femina