Rivian: hazánk mellett az angolok van versenyben a gyártóbázisért

Wertheim László írta 2021. 02. 14., v - 11:41 időpontban

A Rivian egy 2009-ben, Michigan-ben alapított cég, ami elektromos autók gyártására jött létre. Sokáig nem volt nagy hírözön körülötte, de pár éve a két említett mamutvállalat beszállt – sorrendben 5000, illetve 700 millió dollárral, na meg technológiákkal.

A kiszivárgott hírek szerint Európában két ország, Nagy-Britannia és Magyarország van versenyben a gyártóbázisért. Hazánkban igen jelentős kapacitás van akkumulátor-gyártás terén, és további bővítések is folyamatban vannak, de a zalaegerszegi, kifejezetten elektromos autók teljeskörű tesztelésére kialakított pálya, illetve bázis-állomás is várja a mérnököket, és autóikat.

Az elsők, nagy tételben gyártott elektromos meghajtású pick-up, illetve terepjáró lehet, hiszen a Tesla szabadidőautó formájú autóival ellentétben ez a jármű tényleg terepre készült, de a kialakítása, megjelenése olyan, hogy a városban sem mutat rosszul.

5000 kilogrammot képes elvontatni, 1 méteres vízben is működőképes marad, de vannak itt igazi csemegék is; a hangvezérlés az Amazontól érkezik (Alexa), a Ford pedig a technikai alapokat adja. Igen, az a Ford, amely az F-150-es pick-upjával évtizedek óta vezeti az eladási statisztikákat, így pontosan tudja, hogy milyen követelmények vannak az akár mostoha körülmények között használt nagyvasakat.

Már ára is van a gépnek; az R1T ára 77.500 dollár (21 millió forint), 200 km/h a végsebessége, és százra 3 másodperc alatt gyorsul! 

Amennyiben tényleg csak az említett két ország van versenyben – a Brexit miatt a briteknek jóval kisebb esélyük van arra, hogy ott történjen meg a beruházás, amit csak erősít az a tény, hogy az ott már korábban megtelepült gyártók is leépítik kapacitásaikat, mert ma már egyszerűen nem éri meg a szigetországban autót gyártani.

Ha megvalósul a beruházás, az nagy részben annak a határozott kormányzati stratégiának köszönhető, amit évek óta következetesen igyekeznek végrehajtani, és ami a high-tech iparágak betelepülését segíti.

 

Borítókép: motorpasion

Online Videó
The name of the author/owner
Rivian

Új hozzászólás

Forrás neve
ItthonrólHaza