Tízmillió forintos ingyenhitelt kapnak a kis- és középvállalkozások

Balassa Endre Bálint írta 2021. 02. 14., v - 08:41 időpontban

Hivatalosan Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön néven fut a legújabb hitelkonstrukció, amelyre lényegében egyből hároméves moratórium jár azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek élnek az új állami segítség lehetőségével. Orbán Viktor miniszterelnök február elején a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján jelentette be, hogy új, tíz évre tízmillió forintig nullaszázalékos kamattal, hároméves türelmi idővel induló állami hitelkonstrukció érkezik a koronavírus miatt bajba jutott kis és középvállalatok megsegítésére. A kormányfő nyitott lenne rá, hogy ezt igény szerint minden érdeklődőnek folyósítsa a kormányzat - szemlézte többek között az index.hu.

A gyorskölcsön, amelynek lebonyolításával a Magyar Fejlesztési Bankot bízták meg, elsősorban azt a cél szolgálja a döntéshozók részéről, hogy a posztkoronavírus-korszakban mielőbb újraindulhasson, talpra állhasson a gazdaság, és megmaradjanak a munkahelyek. A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönről szóló kormányhatározat egyelőre csupán néhány főbb szabályt tartalmaz, a pontos részletek még váratnak magukra.

A végrehajtási konstrukció kidolgozása még folyamatban van. Nézzük, mit tudunk eddig a hitelről:

1. Kiknek szól az új 10 millió forintos hitel? Kik vehetik igénybe?

Az MFB a tájékoztatójában jogosultként a válság által leginkább sújtott ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozásokat tünteti fel, amelyek most a talpon maradásukért küzdenek, valamint segítségre van szükségük, hogy felkészülhessenek a járvány utáni működésre.

A nemsokára megjelenő részletszabályok nagy eséllyel részletesen leírják majd a kört, amely a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt igényelheti.

2. Egész pontosan mire fordítható a 10 millió forintos hitel?

A felvett összeget a vállalkozások bérekre, járulékokra, rezsire, működési költségre és készletfinanszírozásra is használhatják – ezt Varga Mihály mondta el egy videóban, amit a hivatalos Facebook-oldalára töltött fel.

3. Hol a plafon? Mekkora lesz a legmagasabb felvehető hitelösszeg?

Legfeljebb 10 millió forint, a legkisebb összeg pedig 1 millió forint. Az előbbi számot a kormányrendelet és a lebonyolító bank is megerősíti, utóbbi az MFB.

4. Hol lehet majd a hitelkérelmeket benyújtani?

Az MFB Pontokon.

5. Az új hitelkonstrukció hivatalosan milyen kategóriába tartozik? Milyen kölcsönről beszélhetünk?

Éven túli lejáratú, forgóeszköz típusú kölcsön a hivatalos megnevezés.

6. A futamidő maximuma?

Legfeljebb 120 hónap, vagyis 10 év.

7. Meddig tart a türelmi idő?

Törlesztését az adós a hitel folyósítását követően 3 év türelmi idő után kezdi meg – írja a kormányrendelet.

8. Mekkora saját forrásra van szükség a hitelfelvételhez?

Az MFB itt nulla százalékról beszél.

9. Mekkora a hitelprogram tervezett keretösszege?

100 milliárd forint.

10. Mennyi az ügyfél által fizetendő éves kamat?

Nulla százalék.

 

Forrás: MFB; index.hu.

Borítókép: lifeofpix

Új hozzászólás

Forrás neve
Index.hu