Mégis Puskásék nyerték meg az '54-es világbajnokságot?

Wertheim László írta 2021. 02. 17., sze - 17:43 időpontban

Az Index.hu szúrt ki a Citizengo oldalán egy olyan posztot, amelytől mendenkinek felgyorsul a pulzusa. „A FIFA vizsgálja felül az 1954-es berni döntőn doppingoló játékosokkal kiálló német válogatott világbajnoki címét!” Ez a bejegyzés címe, amely Pauska Zsolt, a Nemzeti Sportot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt. tartalomfejlesztési igazgatója jegyez. Nocsak, lehet, hogy mégis Puskásék nyerték meg az '54-es világbajnokságot? A berni csoda nem is létezett?

„A Német Olimpiai Bizottság, a Humboldt Egyetem és a münsteri Wilhelm Egyetem kutatócsoportjának közös vizsgálata során megállapítást nyert, hogy az 1954-es berni labdarúgó-világbajnoki döntő előtt a német csapat orvosai metamfetaminnal (pervitin) segítették a német válogatott több tagját.”

Így kezdődik a bejegyzés, a konklúzió pedig ellentmondást nem tűrő: A FIFA vizsgálja felül a németeknek a magyar Aranycsapat – mely a csoportkörben még 8–3 arányban diadalmaskodott az NSZK válogatottja felett – ellenében megszerzett világbajnoki címét!

Az egy dolog, hogy 1970 előtt még kettőspontot tettek az eredményben a két szám közé, hiszen valójában arányt, és nem különbséget számoltak, de hát kicsire nem adunk. Ugyan a posztban elismeri a szerző, hogy „bár 1954-ben még nem volt kötelező doppingvizsgálat a mérkőzések után”, de sebaj, ennek ellenére aláírásgyűjtést kezdeményez, és ha összejön legalább tízezer aláírás, akkor „hivatalosan is a FIFA, esetleg a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé terjesztjük a kérést.”

Teljesítményfokozó szerek használata (dopping) miatt ugyanis vettek már el nem egy elsőséget (így például Ben Johnson kanadai futó olimpiai aranyérmét is 1988-ban), ezért a világbajnoki cím felülvizsgálata nem lenne példa nélküli a sporttörténelemben.

De van itt egy jogi rész is... A WADA, a Nemzetközi Antidopping Ügynökség csak 1999-ben alakult meg, 1954-ben a FIFA-nak semmiféle tiltólistája nem volt arra vonatkozóan, hogy mit lehet szedni és mit nem. Márpedig jogszabály hiányában hogyan is lehetne bármiféle, 67 évvel ezelőtti eredményt megmásítani?

Szóval, az aláírásgyűjtést semmi sem tiltja, miként azt sem, hogy beadványt küldjenek a FIFA-nak vagy a CAS-nak. Hogy a kezdeményezés eredménye mi lesz, az már más történet. Mi semmiképpen sem akarjuk elvenni a kezdeményezők kedvét, ezért itt mellékeljük a cikk elérhetőségét, ahol akár alá is lehet írni a petíciót.

 

 

Index.hu nyomán

A borítóképen Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor és Kocsis Sándor az 1954-es világbajnokság berni döntőjében (Fotó: MTI Külföldi Képszolgálat)

Hozzászólások

Paul Szeles

2021. 07. 04., v - 14:01

Mindenkepen nyerni kellet a nemet csapatnak ezert doppingoltak (pervitinel)!!! Minden aljas modszert felhasznaltak hogy a celjüket elerjek!!! A döntö utan soha nem jatszot a nemet valogatott ugyanaban az öszeallitasban!! Ez a nyugati orszagok elve!! Elöször ök es csak utana a többiek!!! Ezt a nezetett most is latjuk az-EU-s politikaban!!! Nekem akkor Magyarorszag volt a Vilagbajnok!! Tehat meg egyszer 1954-es vb-t Magyarorszag nyerte meg becsületessen de mivel akor csalni is lehetett igy a Nemet-valogatott lett a Vilagbajnok!!!

Dr. Nemes István

2021. 07. 04., v - 22:43

Igen, mert a németek doppingoltak, ezt éppem az ő tudósaik bizonyították be kb 10 évvel ezelőtt. Akkor azt nyilatkozták, hogy ez már évült, de vannak bűncselekmények, ame lyek nem évülnek el. Ide tartozhat a sport is.

Kiszely György

2021. 07. 06., k - 11:58

Csaltak mint mindig! Ezzel az indokkal az zsidóság elleni aljas gyilkosságok is érvényét veszíthetik. Azt mondják hogy a német csapatok be voltak drogozva de hát akkor erre nem volt szabályzat!

SZABÓ FERENC

2021. 07. 07., sze - 00:26

Németek vezzetek3:2-re, és a téves itélet, les miatt nem lett érvényes az egyenlitő gól.Különben a játékvezető el volt igazitva,képzeljék el egy pici szoci ország pár évvel II. világháboru után diadalmaskodik.Ez elképzelhetetlen volt.Ezért szeretném ,ha elvennék a Németektől ,mert már akkor is mindenkit legyőzünk mindenáron.

Új hozzászólás

Forrás neve
Index.hu