Dokufilm készült IV. Károly első visszatérési kísérletéről

Wertheim László írta 2021. 03. 28., v - 11:00 időpontban

Trónfosztott királyság címmel dokumentumfilm készült IV. Károly 1921-es első visszatérési próbálkozásáról. Az esemény centenáriumára leforgatott film premierjét péntek este tartották az M5 kulturális csatornán. A Trónfosztott királyság az első világháborút követő államforma- és államfőkérdést, valamint az ezekkel kapcsolatban felmerülő dilemmákat, ellentéteket járja körül az utolsó magyar király 1921. március végén, száz évvel ezelőtt történt első visszatérési kísérletén keresztül - olvasható az Országgyűlés Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának a közleményében.

A közlemény szerint a dokumentumfilm a magyar történelem egy kevésbé ismert, mégis sorsdöntő pillanatát mutatja be. Az első világháború végén nemcsak az Osztrák-Magyar Monarchia került végveszélybe, hanem a királyság intézménye is. A háborús összeomlás, a kommunista diktatúra és a Trianon után talpra állni próbáló Magyarországon az egyik legmegosztóbb politikai vita az államforma körül bontakozott ki. A kérdés Horthy Miklós kormányzóvá választása után sem rendeződött: akadt, aki mielőbb változtatott volna a kialakult helyzeten.

A történések kosztümös jelenetek, archív felvételek és a korszak jeles kutatói - Fiziker Róbert, Hamerli Petra és Nánay Mihály - segítségével követhetők nyomon. IV. Károlyt Előd Ámos, Horthy Miklóst Bede-Fazekas Csaba alakítja, mellettük többek között Endrődy Krisztián és Tűzkő Sándor láthatók a dramatizált jelenetekben; a narrátor Szatmári Attila.

Trónfosztott királyság forgatókönyvét Borbás Barnabás jegyzi, a filmet Borbás Barnabás és Réti László rendezte.

 

MTI nyomán

Online Videó
The name of the author/owner
Országház Filmműhely

Új hozzászólás