Sok ukrán állampolgár fordult nemzetközi védelemért az unióban

Kovácsi Sándor írta 2021. 04. 21., sze - 20:16 időpontban

Amíg az Európai Unió tagországaiban a február folyamán benyújtott menedékjog iránti kérelmek száma az előző hónapok adataihoz viszonyítva stabil maradt, januárhoz képest viszont 72 százalékkal több ukrán állampolgár fordult nemzetközi védelemért az unióban – közölte az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) kedden.

Az Európai Unió máltai központú ügynökségének elemzése szerint februárban mintegy 38 300 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be az EU-ban, amelyek közül közel ezer ukrán állampolgárok beadványa volt.

Az unió országaiban beadott kérelmek száma az enyhe emelkedés ellenére nem tért vissza a koronavírus-járvány európai megjelenése előtti szintre. A februárban benyújtott kérelmek száma mintegy kétharmada volt az egy évvel ezelőtt feljegyezettnek.

Az előző évhez hasonlóan a menedékjog iránti kérelmek legtöbbjét szíriaiak, afgánok, pakisztániak, irakiak és nigériaiak nyújtották be februárban.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken jelentősen nőtt a menedékjog iránt beadott kérelmek száma. A szigeten a legtöbbet marokkóiak nyújtották be, számuk egy hónap alatt 14, a maláj és szenegáli állampolgárok által beadott kérelme száma pedig 22 százalékkal emelkedett.

A jelentésből az is kiderült, hogy az uniós tagállamok januárhoz képest 7 százalékkal több, 41 ezer esetben hoztak elsőfokú döntést a nemzetközi védelem iránti kérelmek elbírálása során februárban. Közülük 32 százalékkal több esetben kedveztek a kérelmezőknek, mint az előző hónapban. Mintegy 405 600 ezer nemzetközi védelem iránti beadvány várt elbírálásra az Európai Unió tagországaiban, ez a mutató stabil maradt az előző hónapok adataihoz viszonyítva.

 

MTI nyomán

A borítókép forrása: UNHCR/I.Zimova

Új hozzászólás